Доступність посилання

ТОП новини

У Косові арештували «найбільшого дилера наркотиків на Балканах»


Белград – У Косові поліція заарештувала Насера Кельменді, якого вважають найбільшим дилером наркотиків на Балканах. Кельменді оголосили в розшук за посередництвом Інтерполу на вимогу Боснії і Герцеговини. Його ім’я є в американському так званому «чорному списку» дуже небезпечних осіб.

Речник прокуратури Боснії і Герцеговини Борис Ґруб’єшич пояснив: «Його конкретно обвинувачують в організованій злочинності, а саме в карних справах із розповсюдження наркотиків та причетності до вбивства. Приблизно 8 місяців тому, коли було проведено масштабну поліцейську акцію арештів та обшуків у кількох місцевостях, Насер Кельменді втік, після чого на вимогу прокуратури його оголосили в міжнародний розшук».

Насер Кельменді
Насер Кельменді
Регіональна преса часто писала, що Кельменді розбагатів, торгуючи наркотиками, та що останнім часом контролює найбільшу кількість наркотиків, котрі з Туреччини через Албанію транспортують до Чорногорії й Сербії, відтак до країн Західної Європи. Стверджують, що він тісно пов’язаний як зі своїми земляками-албанцями, так і з окремими сербськими й чорногорськими бізнесменами. Формально Кельменді – власник будівельної компанії та готелів у Сараєві й на Адріатичному морі в Чорногорії.

Клан Кельменді провадить бізнес у кількох країнах

Хоча його бізнес розташований у кількох країнах, Кельменді розшукують лише в Боснії і Герцеговині, оскільки там підозрюють його у причетності до вбивства одного з лідерів місцевої мафії. Боснія і Герцеговина не визнає Косова, й між двома державами немає угоди про екстрадицію. Експерти пояснюють, що Кельменді все-таки видадуть. Зроблять це не косовські органи, а міжнародна поліція, яка в Косові присутня в рамках місії з верховенства права Європейського союзу. Так сталося у випадку, коли словацьким органам видали косовського албанця, обвинуваченого у скоєнні злочину в Словаччині.

Міністр внутрішніх справ Боснії і Герцеговини Фахрудін Радончич зазначає: «Певна річ, що ми використаємо дипломатичні та всі інші засоби для того, щоб пана Кельменді судити в Сараєві. З точки зору справедливості ми зацікавлені в тому, щоб його судили в Сараєві, де він зможе довести, винен він чи ні».

У списку, що його президент США Барак Обама направив до Конгресу, зазначається, що Кельменді так само небезпечний, як керівник мексиканського наркокартелю Хосе Антоніо Ґастелум та афганський дилер Саєд Вазір Шах.

Кельменді та його три сини свого часу займалися контрабандою золота, а в 90-і воєнні роки торгували цигарками, зброєю та нафтою. Громадянином Боснії й Герцеговини Насер Кельменді став 15 років тому. Він часто заявляв, що і в Чорногорії почуває себе неначе вдома. Сараєвська преса пише, що він був фактично недоторканним через величезне багатство та дружні стосунки з окремими політичними діячами, прокурорами й поліцейськими.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG