Доступність посилання

ТОП новини

Україна сильно відстає від сусідів у захисті материнства і дитинства


Лондон – Україна значно відстає від більшості країн-сусідів у справі захисту материнства і дитинства – такі висновки нового звіту базованої у Лондоні міжнародної доброчинної організації Save the Children.

У списку 176 країн із урахуванням показників смертності немовлят, а також, здоров’я, забезпеченості та політичного статусу матерів Україна виявилася на 74-му місці.

Україна має непогані показники догляду за новонародженими, але відстає від багатьох країн Європи, коли йдеться про рівень смертності породіль і дітей у перші 5 років життя.

Найкраще у світі матір’ю бути у Фінляндії. Саме ця скандинавська країна разом з іншими північноєвропейськими державами опинилася на перших місцях у рейтингу організації Save the Children.

У найблагополучніших країнах Європи, таких як Швеція, Норвегія, Ісландія, Голландія, рівень смертності немовлят і матерів найнижчий, дітям гарантований догляд та освіта, а жінки суттєво представлені в органах влади.

Коли йдеться про окремо взяті показники виживання немовлят, то показники в Україні непогані –­­ середня смертність українських немовлят у день народження становить 2 смерті на 1000 новонароджених. Це показник також Швейцарії та Австрії, але найкращий – 0,5.

Проте вірогідність смертності українських породіль приблизно удвічі вища ніж, наприклад, у Великій Британії.

За збірним показником, Україну, яка на 74-му місці в цьому рейтингу, далеко випереджають навіть пострадянські сусіди, окрім Молдови, яка на 84-му місці.

Білорусь на 26-му місці, Росія на 59-му, а найкращою з пострадянських країн виявилася Естонія, яка опинилася на 21-му місці у рейтингу.

Проблеми Африки

Найбільшу стурбованість організації Save the Children викликають країни Африки і такі держави, як Індія.

Керівник організації Джастін Форсайт каже, що за останнє десятиліття світ досягнув поступу, але й досі щороку вмирає 3 мільйони немовлят упродовж першого місяця життя. Більшості тих смертельних випадків можна запобігати.

«За останні десятиліття ми досягли значного поступу у зменшенні дитячої смертності, у розширенні доступу дітей до шкільної освіти, щоб вони могли втілити свій потенціал у житті. Зараз нашим головним завданням є пришвидшення тих змін. Щоб домогтися, щоб у нас часи діти більше не вмирали від проблем, яким можна запобігати», – каже Джастін Форсайт.

Його організація працює переважно з країнами які розвиваються, але порівнює становище практично в усіх державах світу, щоб мати можливість бачити стандарти, яких можливо досягати. Північно-Західна Європа, особливо скандинавські країни залишаються зразком навіть для таких супердержав, як Сполучені Штати Америки.

Дослідників здивували американські показники, згідно з якими США є країною з найвищим рівнем смертності новонароджених серед промислово розвинених країн. У перший день життя там помирає 11 300 немовлят.

Найгіршою країною для материнства та дитинства організація називає африканську державу Конго, де від пов’язаних із вагітністю й дітонародженням причин вмирає одна жінка із тридцяти.

Індія має найбільшу кількість смертності породіль – 56 тисяч щороку.

Близько мільйона дітей у світі, за даними Save the Children, помирають у день свого народження, що перетворює перший день життя на найнебезпечніший як для немовлят, так і для жінок.

Але інший висновок організації обнадіює, бо стверджує, що досвід показує можливість запобігати трагедіям дуже простими засобами, такими як повноцінне харчування, елементарна гігієна для запобігання інфекціям, базова медична допомога та освіта.

Тенденції майже всюди, крім південної частини Африки, позитивні. Наприклад, у країнах Східної Європи та пострадянських країнах із 1990 до 2011 року смертність новонароджених знизилася на 59 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG