Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі арештували медиків і можуть націоналізувати клініки


У Білорусі може розпочатися націоналізація комерційних медичних установ. Приводом для цього стала смерть мешканки Гродного, яка померла через місяць після пластичної операції в мінському центрі «Екомедсервіс». Президент Лукашенко дав розпорядження покарати винних і здійснити перевірку фінансово-господарської діяльності всіх зареєстрованих приватних медичних центрів країни.

23-літня Юлія Кубарєва з Гродного зібралася заміж і, як кожна наречена, в день одруження хотіла виглядати бездоганно. Корекцію форми носу вирішила робити в Мінському комерційному медичному центрі «Екомедсервіс», де, як вона вважала, працюють фахівці найвищого профілю. Наприкінці березня було проведено операцію, яка спершу йшла в звичайному режимі, однак після неї дівчина так і не отямилась. Після місяця перебування в комі, 23 квітня Юля Кубарєва померла.

Батько Юлії Юрій Кубарєв у смерті доньки звинувачує лікарів, які проводили операцію. За його словами, вони не помітили, що вийшов із ладу апарат штучного дихання.

17 квітня, коли дівчина ще була в комі, її батьки звернулися до Слідчого комітету Жовтневого району Мінська із заявою про притягнення до відповідальності медичних працівників, які «неналежним чином виконали свої професійні обов’язки». Відомство призначило слідчу перевірку, яка і через два тижні не дала жодних результатів.

Лікарям загрожує до 5 років позбавлення волі

Ситуація змінилася 3 травня, коли президент Лукашенко наказав негайно розібратися у цій справі і доручив звільнити з роботи медичних працівників «Екомедсервісу», якщо вони дійсно винні в трагедії. Буквально за кілька годин після цього Слідчий комітет Мінська порушив карну справу за фактом смерті Юлії Кубарєвої. Лікарям загрожує до 5 років позбавлення волі з припиненням права займатися медичною діяльністю. Заарештовано хірурга, анестезіолога, двох медсестер, директора центру Галину Волжанкіну та головного інженера «Екомедсервісу», якого звинувачують у «службовому недбальстві».

Офіційний представник Слідчого комітету Мінська Олександр Герасимов пояснив, що зараз з’ясовують міру вини кожного медика.

Всі перебувають у статусі підозрюваних. Вони дають свідчення
Олександр Герасимов
«Дійсно, їх затримано і вони перебуватимуть в ізоляторі тимчасового утримання. Звинувачення досі нікому не пред’явлене, всі перебувають у статусі підозрюваних. Вони дають свідчення, але питання в тому, що їхні свідчення, скажімо так, дещо відрізняються одне від іншого. У зв’язку з цим ми досі не можемо визначитися», – зазначив Герасимов

Під знаком питання залишається не лише майбутнє центру «Екомедсервіс», а й усієї комерційної медицини Білорусі. Експерти не виключають, що ця установа доживає останні дні – після перевірки її можуть перевести у статус державної.

Підготовлено за матеріалами білоруської та російської редакцій Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG