Доступність посилання

ТОП новини

Кожара у США: ув’язнення Тимошенко підписанню угоди України з ЄС не зашкодить


Леонід Кожара
Леонід Кожара
Свій візит міністр закордонних справ України Леонід Кожара почав у вівторок з Нью-Йорку, де він зустрівся з генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном. Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ, під час зустрічі сторони обговорили питання порядку денного України - ООН та шляхи взаємодії ООН і ОБСЄ. Цього року Україна головує в ОБСЄ і Леонід Кожара виконує функції голови цієї організації. Зокрема йшлося про внесок України у забезпечення глобальної ядерної безпеки та роззброєння, миротворчі операції ООН та питання, які Україна визначила в якості своїх пріоритетів головування в ОБСЄ.

Ці пріоритети Кожара представив на брифінгу в Раді Безпеки ООН. За інформацією прес-служби МЗС України, міністр наголосив «на необхідності надання нового імпульсу розв’язанню тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ, зокрема довкола Придністров’я, підтримці зусиль співголів Мінської групи у врегулюванні конфлікту в Нагірному Карабасі, а також Женевських переговорів щодо Грузії. Важливим напрямком розбудови довіри в галузі безпеки в Європі стане закріплення і розвиток позитивних результатів діалогу між Сербією та Косовом».

Також він окреслив заходи, які Україна буде здійснювати, аби досягти прогресу в ще двох пріоритетних питаннях – протидії торгівлі людьми та правовому вихованню молоді. Члени Ради Безпеки пріоритети головування України в ОБСЄ підтримали.

У Нью-Йорку Кожара зустрівся з представниками великого бізнесу, української та єврейської громад та родинами дітей, яких всиновили з України.

На зустріч з міністром прийшли представники понад 40 американських компаній, які або вже працюють в Україні, або розглядають таку можливість, повідомляється на веб-сайті посольства України в США. Під час цієї зустрічі йшлося про залучення американських інвестицій в енергетичну та сільськогосподарську галузі, перспективи розвитку ринку інформаційних технологій та покращення бізнес-клімату. Також, повідомляє посольство, «американські підприємці висловили підтримку євроінтеграційним прагненням нашої держави та висловили зацікавленість у підписанні Угоди про асоціацію з ЄС в листопаді ц.р. Також було обговорено питання щодо якнайшвидшого укладення нової кредитної угоди між Україною та МВФ. Під час дискусії представники американських компаній поділилися своїм досвідом роботи в Україні, обговорили окремі проблеми, з якими вони стикаються в нашій країні, та шляхи їх подолання».

Основною темою зустрічі з українською громадою, що пройшла у приміщенні Українського Інституту Америки, стало питання спорудження пам'ятника жертвам Голодомору у Вашингтоні, як також різні питання відносин України та США.

Про збереження культурної спадщини єврейського народу в Україні, а також про забезпечення культурно-гуманітарних потреб єврейської громади в Україні йшлося на зустрічі Леоніда Кожари з єврейською громадою у США, яка також відбулася у приміщенні Українського Інституту Америки.

Хоча Україна «молода демократія» та не має «ідеального послужного списку щодо дотримання прав людини», за останні три роки президент Янукович здійснив більший прогрес в демократичних, юридичних, соціальних та економічних реформах, ніж усі попередні уряди
Леонід Кожара
Нетрадиційною частиною програми міністра закордонних справ у Вашингтоні стала зустріч з родинами дітей всиновлених з України. Згідно з прес-релізом посольства України в США, родини поділися з міністром щасливими історіями всиновлення дітей, а він розповів про політику України у питаннях міжнародного усиновлення та «наголосив на важливості забезпечення захисту прав дитини, а також вчасного отримання від батьків інформації про стан здоров’я та умови проживання усиновлених українських дітей».

В перший день свого візиту Леонід Кожара дав інтерв’ю агентству Associated Press. Він заявив, що очікує підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС, незважаючи на ув’язнення колишньої прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. За його словами, уряд очікує, що під час зустрічі 15 травня Європейська комісія «дасть зелене світло» на підписання цієї угоди.

Кожара сказав, що хоча Україна «молода демократія» та не має «ідеального послужного списку щодо дотримання прав людини», за останні три роки президент Янукович здійснив більший прогрес в демократичних, юридичних, соціальних та економічних реформах, ніж усі попередні уряди. Також він не виключив можливості і підписання угоди і з Митним союзом, що, за його словами, зробить «Україну єдиною країною в світі, яка має дві торгові угоди – з Заходом та Сходом».

У середу міністр прибув до Вашингтону, де він візьме участь у слуханнях Гельсінської комісії при Конгресі США з питань головування України в ОБСЄ, виступить з промовою у Національному демократичному інституті, візьме участь у прийомі, що організує Американсько-україньска ділова рада, та зустрінеться з низкою представників американської влади.

На п’ятницю, 10 травня, запланована зустріч Леоніда Кожари з державним секретарем США Джоном Керрі, яка мала відбутися раніше, але була перенесена через несподіваний візит Керрі до Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG