Доступність посилання

ТОП новини

Чи прибере прокуратура усі незаконні споруди на Азовському узбережжі?


На узбережжі Азовського моря прокуратура почала демонтаж незаконних споруд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На узбережжі Азовського моря прокуратура почала демонтаж незаконних споруд

Мелекіне – На Донеччині, на узбережжі Азовського моря прокуратура почала боротьбу з незаконними спорудами. Під час першого рейду правоохоронці разом із місцевою владою прибрали з Білосарайської коси два незаконні паркани, що перешкоджали вільному пересуванню пляжем. Тепер від Маріуполя до кінця коси можна дійти пішки пляжем без перешкод. Однак у 100-метровій прибережній зоні щороку з’являються все нові капітальні споруди, які займають пляж. Як із ними боротися, та наскільки вони законні?

Мешканці Донеччини дуже люблять відпочивати на Білосарайській косі, що розташована у селищі Мелекіне неподалік Маріуполя. Вважається, що море тут досить чисте, і це недалеко від обласного центру. На кінці коси є мальовничий маяк та розташований державний заказник, де гніздяться рідкісні птахи.

Однак щороку відпочивальникам залишається все менше пляжу, тому що берег змиває в море. Місцева влада бореться з цим за допомогою укріплення берегової лінії. Однак є ще й людський фактор все більше пляжу забирають під забудову прямо на березі приватні пансіонати та приватні маєтки. І там, де раніше був пляж, тепер височіють обнесені парканом величезні будинки. І це, незважаючи на норму українського законодавства про те, що в 100-метровій прибережній зоні не має бути капітальних споруд.

За роки незалежності на Білосарайській косі так і не виділили стометрової зони

Прокурор Першотравневого району Сергій Завалько заявляє, що за дорученням генерального прокурора України Віктора Пшонки буде проведено перевірку всіх споруд, однак зауважує: «Бачите, 100 метрів, а тут стояв будинок рибалки. Сто метрів тут немає. Закон каже, що сто метрів, або у межах існуючої громадської забудови. І на косі сто метрів дотримуватися неможливо. Як ми будемо зносити всі будинки? А так купують старі будинки, а на їх місці будують. Це не нова забудова».

Депутатський корпус приймає рішення. 100-метрової зони у нас не існує зараз
Валерій Добровольний
Заступник сільського голови Мелекіна Валерій Добровольний на питання журналістів про те, чи здійснюється на владу якийсь тиск у справі землевідводу, відповів: «Я не скажу, що тиск, депутатський корпус приймає рішення, я ж не можу змусити депутатів проголосувати або не проголосувати. 100-метрової зони у нас не існує зараз. Для того, щоб зробити проект 100-метрової зони, треба замовити проект за 300 тисяч гривень. Зараз нам треба було зробити генеральний план, що ми і зробили. А на підставі генерального плану треба зробити розмежування державної і комунальної власності».

У той же час донецький юрист Тетяна Іванова у коментарі Радіо Свобода сказала, що специфіка коси не впливає на дотримання норм законодавства.

Все, що має фундамент – вже незаконна споруда
Тетяна Іванова
«Не має значення – вузька чи не вузька, – зазначає вона. – Сто метрів за законом мають витримувати. На стометровій зоні можуть стояти лише некапітальні споруди. Навіси, стелажі, легкі споруди типу кафе, те, що називається не титульними спорудами, такими, в яких немає фундаменту. Можуть стояти горки, генделики, які розбираються і збираються. Нетитульні споруди не реєструються в БТІ, все, що має фундамент – вже незаконна споруда».

За словами юриста, боротися із незаконною забудовою мають місцева влада та прокуратура, яка зараз і проводить перевірку.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG