Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську розпочався міжнародний ковальський фестиваль (ФОТО)


Фортечна галерея «Бастіон» в Івано-Франківську на два дні перетворилася на імпровізовану кузню з горнами, міхами, ковадлами і кованими скульптурами. Тут відбувається ХІ міжнародний фестиваль «Свято ковалів», один із найбільших ковальських фестів у східній Європі, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Понад 200 учасників і гостей з 15 країн, зокрема з Великої Британії, Швеції, Нідерландів, Ізраїлю, Норвегії, Литви, Польщі, США, Фінляндії, Туреччини, Росії, Білорусі, України демонструють витвори ковальського мистецтва, дають майстер-класи, показують результати праці ковалів, художників і скульпторів по металу.

За словами президента Європейської асоціації ковальських міст Ханса Альберсе з Нідерландів, два українські міста – Івано-Франківськ і Донецьк – входять до цієї асоціації, а «фестиваль в Івано-Франківську важливий, бо об’єднує ковалів з усієї Європи, тут збирається і багато гостей, а це збігається з метою організації: об’єднувати людей».

Як розповів голова громадської організації «Свято ковалів» Сергій Полуботько, фестиваль задумувався задля збереження ремесла ковальства, та став потужнішим – це і туристична принада, і промоція Прикарпаття й України.

Традицією є спільне виготовлення і встановлення кованої скульптури – символічного подарунка ковалів громаді міста. Їх уже є вісім на центральних вулицях і скверах Івано-Франківська. Тепер доповнюють кованими дзвониками пам’ятний знак першій українській церкві в Івано-Франківську, встановлений минулого року у скверику на вулиці Вірменській.

Цього року майстри виготовлятимуть елементи для мосту закоханих на міському озері. А ще, за словами Сергія Полуботька, вперше проходить пленер, під час якого три запрошені майстри – з Польщі, США і Росії – разом з українськими помічниками працюють над темою «Позитив». Згодом це теж буде дарунок місту, і, як сподіваються організатори, до цих композицій люди приходитимуть за позитивними емоціями.

Найкращі роботи вітчизняних та зарубіжних учасників фестивалю будуть представлені на традиційній міжнародній виставці «Орнаментальне ковальство», якою завершиться ковальський фестиваль у неділю.

«Свято ковалів» в Івано-Франківську традиційно проходить у рамках святкування Дня міста.
XS
SM
MD
LG