Доступність посилання

ТОП новини

Лавров про Росію і Білорусь як єдиний військовий простір, і про ракети до Сирії


Сергій Лавров
Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запевнив, що військові плани Росії щодо створення авіабази в Білорусі не спрямовані на Європу і не є відповіддю на європейські плани з розгортання системи протиракетної оборони.

Лавров заявив про це у п’ятницю у Варшаві, на прес-конференції з німецьким і польським колегами Ґідо Вестервелле і Радославом Сікорським. За словами Лаврова, «Росія і Білорусь – це єдиний військовий простір». Лавров також заявив, що безпека в Європі є можливою тільки з Росією.

Про плани Росії щодо розгортання баз у Білорусі оголосив ще минулого місяця міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Ця заява викликала гострі реакції опозиційних сил у Білорусі. Пізніше президент Олександр Лукашенко заявив: «Мова йде про постачання до збройних сил, а в якій формі – ми будемо ще домовлятися. Чи це буде база, чи вже в існуючій частині ми поставимо російські літаки-винищувачі – це питання обговорюється».

На неформальній зустрічі у Варшаві з міністрами закордонних справ Польщі і Німеччини, де обговорюють низку питань, включно зі співробітництвом Росії з НАТО, Європейським союзом і ситуацією в Сирії і на Корейському півострові, Сергій Лавров також прокоментував повідомлення про те, що Росія продає Сирії комплекси С-300. За словами Лаврова, мова йде про завершення постачання оборонного озброєння за колишніми контрактами, а не про плани.

«Росія не планує продавати, Росія давно вже продала, і завершує постачання техніки за підписаними контрактами», – повідомив Лавров. «Це не заборонено жодними міжнародними нормами, це оборонна зброя», – додав він.
XS
SM
MD
LG