Доступність посилання

ТОП новини

У США припинили кримінальну справу проти Максима Бакієва


Максим Бакієв у Лондоні 7 грудня 2012 року, на шляху до суду
Максим Бакієв у Лондоні 7 грудня 2012 року, на шляху до суду
Роберт Нардоза – прес-секретар прокурора Нью-Йорка Лоретти Лінч повідомив у п’ятницю Радіо Свобода, що американські прокурори закрили фінансові справи щодо Максима Бакієва, сина колишнього президента Киргизстану Курманбека Бакієва і відкликали запит про видачу бізнесмена, якого звинувачували в шахрайстві. Народоза не пояснив причин такого рішення.

На повідомлення про закриття кримінальної справи проти Бакієва-молодшого відреагував МЗС Киргизстану. У п’ятницю під час зустрічі з послом США Памелою Спратлі міністр закордонних справ Киргизстану Ерлан Абдилдаєв заявив, що «Киргизстан розчарований закриттям у США кримінальної справи проти Максима Бакієва». Крім того, він висловив стурбованість у зв’язку з відкликанням з боку США запиту про екстрадицію Бакієва з Великої Британії.

Міністр зазначив, що Киргизстан докладе всіх зусиль для повернення на батьківщину заочно засудженого колишнього президента Курманбека Бакієва і його близьких. У Киргизстані Максим Бакієв заочно засуджений до 25 років в’язниці за звинуваченнями у корупції.

Його затримали в Лондоні 12 жовтня 2012 за запитами киргизької та американської сторін за звинуваченням у тяжких злочинах. У зв’язку з тим, що між Киргизстаном і Великою Британією немає угоди про екстрадицію, британська сторона розглядала питання про екстрадицію Бакієва-молодшого до США. У Сполучених Штатах на сина екс-президента Киргизстану завели кримінальну справу за статтею «змова з метою шахрайства з цінними паперами та перешкоджання здійсненню правосуддя».

Максима Бакієва випустили під заставу в 250 тисяч фунтів стерлінгів. 7 грудня Вестмінстерський суд Лондона ознайомився зі справою і призначив наступне засідання на 13 травня 2013 року. Увесь цей час Максим Бакієв перебував на волі. У зв’язку з закриттям кримінальної справи в США та відкликання запиту про екстрадицію необхідність у судовому засіданні відпала.
XS
SM
MD
LG