Доступність посилання

ТОП новини

Болгарію покидає молодь і поглинає політична криза


Болгарія – ця найбідніша держава ЄС – намагається сформувати уряд після недільних дострокових виборів. А поки держава перебуває у глибокій політичній та економічній кризі, молодь та ініціативні громадяни старшого віку мігрують до багатших країн Європи у пошуках кращого життя. Ця тенденція набула такого розмаху, що, скажімо, у болгарській системі охорони здоров’я гостро бракує кваліфікованих фахівців.

З часів падіння «залізної завіси» з Болгарії не припиняється втеча молодих дипломованих фахівців, досвідчених спеціалістів чи простих громадян, яким набридло жити у злиднях. За цей час населення через міграцію скоротилося на понад півтора мільйона осіб. Болгарська молодь у пошуках роботи приїжджає, скажімо, до Франції чи Бельгії, де бракує медичних сестер та санітарок і влаштовується тут за фахом. Тим часом, як свідчать болгарські експерти, у місцевих лікарнях сьогодні гостро не вистачає персоналу. Доходить до того, що деякі заклади охорони здоров’я просто змушені закривати окремі відділи, пояснює Радіо Свобода Антон Братов, власник ресторану «Болгарія», відкритого декілька років тому в бельгійському місті Льєж. Він теж свого часу працював медиком, але через малий заробіток був змушений змінити фах. І таких як він – тисячі, то й не дивно, що у болгарських клініках бракує спеціалістів окремих напрямів, скажімо, реаніматорів чи анестезіологів.

За статистикою, близько тисячі лікарів та понад дві тисячі медсестер щороку виїжджають із Болгарії до країн Західної Європи.

Болгарський політолог Симон Ґалабов каже, що до того ж, у державі практично відсутні установи, які сприяли б молодим спеціалістам у пошуку місця роботи.

Тут немає фонду для фінансування біржі спеціалістів та кваліфікованих кадрів. Установи у Болгарії професіоналів не шукають зовсім
Симон Ґалабов
«Загалом тут немає фонду для фінансування біржі спеціалістів та кваліфікованих кадрів. Установи у Болгарії професіоналів не шукають зовсім», – каже експерт, додаючи, що середня зарплатня у цій країні не перевищує чотирьох сотень євро на місяць. Пенсії – вдвічі менші. До того ж, набір працівників зазвичай проводиться не за професійними критеріями, а завдяки знайомствам та хабарям.

Корупція та бідність штовхають людей на крайнощі

Корупція – ще одна тяжка хвороба Болгарії. Через неї та слабкі зусилля у боротьбі з організованою злочинністю країна вже тривалий час залишається лише кандидатом на приєднання до Шенгенської зони.

Протягом останніх місяців тисячі громадян, протестуючи проти корупції та злиднів виходили на вулиці. Декілька осіб, демонструючи свою незгоду з діями влади, пішли на крайнощі – здійснили акти самоспалення.

На тлі протестів, зокрема, проти надмірних цін на електроенергію, прем’єр-міністр Бойко Борисов був змушений піти у відставку. Наразі країну поглинув скандал із виявленими тисячами підробних бюлетенів, буцімто, приготовлених до недільних дострокових виборів. У неділю ввечері, по закінченні голосувань у країні знову сталися сутички маніфестантів та поліції.

Наразі жодна з партій не набрала необхідної кількості голосів, щоб самій створити уряд. Попри те, що голосування не призвели до очікуваних результатів, експерти переконані, що і ці вибори не обіцяють полегшення ані молодим фахівцям, ані решті населення Болгарії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG