Доступність посилання

ТОП новини

Скандали у США щодо дій податківців та перехоплювання телефонних розмов репортерів


Нью-Йорк – Сполучені Штати потрясли два скандали. Один пов’язаний із податковою інспекцією, яка перевіряла діяльність політичних неурядових організацій консервативної орієнтації. Другий скандал стосується Міністерства юстиції, яке таємно перехоплювало телефонні розмови репортерів інформаційної агенції Аssociated Press.

Білий дім приєднався до законодавців, як республіканців, так і демократів, котрі рішуче засудили надмірну увагу податкової інспекції до документації консервативних політичних угруповань, на кшталт «Чайної партії». Президент Барак Обама, коли його під час прес-конференції запитали про скандальну новину, не приховував гніву.

Це обурливо. Це суперечить нашим традиціям. Цих людей треба притягти до відповідальності. Це треба виправити
Барак Обама
«Це обурливо. Це суперечить нашим традиціям. Цих людей треба притягти до відповідальності. Це треба виправити», – сказав президент.

За законом, громадські та релігійні організації звільняють від податків. Але, коли консервативні угруповання, як правило, республіканські, подавали заявки на звільнення від податків, податкова надсилала ревізорів для прискіпливої перевірки документації. Правилами це робити забороняється і досі податківці запевняли, що нічого подібного не здійснюють, але тепер змушені були це визнати.

Конгресмен Даррілл Ісса, голова Комісії Палати представників із питань урядового нагляду, каже: «Якщо ви у назвах політичних організацій використовуєте такі слова, як «конституція», «законність», «патріот», «Чайна партія», то можете наразитися на прискіпливу перевірку».

Даррілл Ісса ініціював спеціальні слухання у Конгресі наступної п’ятниці.

Зазіхання на свободу преси?

Другий гучний скандал стався із Міністерством юстиції. Виявилося, що федеральні слідчі таємно перехоплювали телефонні розмови репортерів Аssociated Press упродовж двох місяців.

Це масивне і безпрецедентне вторгнення, яке викликає багато запитань щодо нашого уряду і свободи преси... Міністерство юстиції визнало таємне перехоплювання розмов
Шеппард Сміт
Коментатор телемережі новин FoxNews Шеппард Сміт коментує це таким чином. «Це масивне і безпрецедентне вторгнення, яке викликає багато запитань щодо нашого уряду і свободи преси... Міністерство юстиції визнало таємне перехоплювання розмов. Там зафіксовано всі дзвінки, деякі з них особисті, по понад двадцяти мережах», – стверджував Шеппард Сміт.

Поки що міністерство юстиції не подає причини перехоплювання.

Причину, однак, називає газета The New York Times. За її даними, шукали джерело витоку урядової інформації стосовно справ, пов’язаних із національною безпекою, зокрема, із контртерористичними операціями. Гільдія газетярів Америки оприлюднила з цього приводу заяву, де зокрема говориться, що «ці дії уряду шокують американське сумління і зазіхають на свободу преси, яку захищає Конституція США».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG