Доступність посилання

ТОП новини

Кібератаки є найбільшою загрозою для НАТО – колишній головнокомандувач


Колишній головнокомандувач військ НАТО назвав кібер-безпеку найбільшим випробуванням Альнясу на наступні декілька десятків років. В інтерв’ю «Голосу Америки» Адмірал морських військ Джеймс Ставрідіс пояснив, чому питання загрози кібер-безпеці він вважає більш важливим, ніж тероризм чи ядерна війна.

Кібер-атаки на корпорації та уряди стали явищем досить нерідким. Підозрюваних у скоєнні кібер-злочинів, арештовують і вилучаються їх комп’ютери. Адмірал Ставрідіс вважає, що саме кібер-безпека стане одним з найбільших випробувань для його наступника.

«Наше суспільство настільки залежить від всіх цих кібер-технологій, але рівень нашої підготовки дуже низький, особливо рівень підготовки альянсу в цілому», – говорить адмірал.

Скоїти кібер-атаку достатньо просто. Це може зробити будь-хто, хто хоч трохи володіє комп’ютерними навичками. В Естонії працює спеціальний Центр НАТО з кібер-захисту та кібер-досліджень. Втім, каже Ставрідіс, навіть у рамках Альянсу рівень міжнародної співпраці у галузі кібер-безпеки досить низький.

«Це галузь дуже чутлива, країни, як правило, досить обережно діляться інформацією у цих питаннях. Але ми повинні подолати ці бар’єри, тому що загроза велика і вона дуже реальна», – розповідає Ставрідіс.

Кібер-атаки бувають різного масштабу: від дрібних нападок до захоплення комп’ютерних систем банків чи систем контролю повітряного транспорту. Були і випадки викрадення державних розвідданих та корпоративних таємниць. Крім того, кібер-агресія може мати і фізичні наслідки, як то введення з розладу ядерних станцій. Минулого тижня, за словами американських правоохоронців, за допомогою кібер-маніпуляцій, злочинне угруповання вкрало з банкоматів по всьому світу 45 мільйонів доларів.

Професор Університету Лондона Кевін Джоунс очолює факультет комп’ютерних наук. За його словами, за допомогою інтернету будь-хто сьогодні може стати терористом.

«Це свого роду тероризм, щоправда більш легкий для здійснення, ніж пронесення вибухівки. Особа може скоїти злочин без перешкод зі своєї власної спальні», – розповідає дослідник.

Уряди ряду країн розробляють нападницьку кібер-зброю, а деякі держави, як то Китай, Ізраїль та Сполучені Штати, підозрюються у їх використанні.

«Я думаю, ще зарано ділитися цією технологією. Але окремі нації у майбутньому повинні будуть рухатись у цьому напрямку. І з часом ми отримаємо інформаційну базу, на основі якої ми зможемо побудувати систему стримування у кібер-світі», – додає адмірал Ставрідіс.

Професор Джоунс вважає, що така система відлякування від кібер та ральних загроз може бути дієвим механізмом захисту:

«Ми можемо створити ситуацію, коли потенційний злочинець вирішить, що занадто ризиковано нападати на біржу певної країни, тому що він отримає удар у відповідь».

Щоправда злочинець, який має претензії до власного уряду, не рахуватиметься з тим фактом, що може своїми діями спричинити шкоду власній країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG