Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї за загадкових обставин загинула українська модель


Близькі та юристи вимагають об’єктивного розслідування справи української моделі, Дніпропетровськ, 15 травня 2013 року
Близькі та юристи вимагають об’єктивного розслідування справи української моделі, Дніпропетровськ, 15 травня 2013 року
22-річна українська модель Оксана Сафіна померла в Китаї через добу після автомобільної аварії, в яку потрапила, перебуваючи в салоні авто. У цю офіційну версію родичі та друзі дівчини не вірять і вимагають розслідувати справу детально. За словами рідних, у них тепер виникають і сумніви в тому, на яких умовах працювала дівчина в Китаї. Між тим експерти вкотре застерігають: перш ніж виїхати на роботу за кордон, треба убезпечити себе від непередбачуваних обставин.

Про загибель 11 травня Оксани Сафіної в китайському місті Інчуань, де вона працювала моделлю в нічному клубі, рідні дізнались від дівчат, які жили разом з нею. Тільки за кілька днів прийшло офіційне підтвердження з українського посольства в КНР, однак свідоцтва про смерть досі немає. За офіційною версією, дівчина потрапила в ДТП в авто, яким кермував чоловік, отримала ушкодження і померла в лікарні. Мати Оксани намагається впоратись зі стресом і оформлює документи для вильоту в Китай, натомість з журналістами спілкується найближча подруга дівчини Катерина Ксензова.

Вона розповідає, що, незважаючи на застереження близьких, Оксана полетіла працювати до Китаю наприкінці квітня. Кілька днів з нею не було зв’язку, потім почали надходити короткі повідомлення, що «все добре». Подруга каже: попри це їй вдалось з’ясувати, що в дівчат одразу після прильоту вилучили паспорти.

Чимало дивного подруга вбачає і в смерті дівчини. Хто був водієм авто, де саме сталась ДТП, чому про неї не повідомляли рідним? У перші дні після нещастя Катерина спілкувалась в соцмережах із дівчатами, які працювали разом із Оксаною, і ті повідомляли їй деталі справи, однак зараз вони не відповідають.

Мене турбує факт аварії – як і чому вона могла статись?
Катерина Ксензова
«Мене турбує факт аварії – як і чому вона могла статись? Мені казали люди, які жили в Китаї, що китайські водії дуже обережні, у випадку аварій у них дуже жорстоке покарання, особливо для таксистів. За попередньою версією, за кермом був таксист і він врізався у відбійник. Мене це насторожило, бо відбійники там знаходяться за містом. Я знаю Ксюшу з 2007 року, вона ні з ким не зустрічалась, у неї там не було хлопця», – зазначає Катерина Ксензова.

Близькі Оксани не можуть знайти дніпропетровське агентство, яке відправляло модель до Китаю. Кажуть: дівчина не приховувала назви, однак контактів не залишила. Радіо Свобода вдалось зв’язатись з людиною, яка допомагала моделі збирати документи для роботи за кордоном. Ця людина повідомила, що побоюється втручатись, бо наразі телефоном йому погрожують невідомі, і ці погрози вона пов’язує саме зі справою Оксани Сафіної.

Я боюсь за життя родичів, за своє життя
«Я боюсь за життя родичів, за своє життя. Вона до мене звернулась за допомогою в збиранні документів. Я не роботодавець, я не менеджер – менеджер перебуває безпосередньо в Китаї. Моя робота на цьому закінчилась», – сказав агент Радіо Свобода.

Щодо смерті моделі висловлюються різні припущення – вона могла стати жертвою торгівлі людьми, їй не надали своєчасної медичної допомоги тощо. Офіційного підтвердження цих версій немає.

У Китаї існує «чорна робота» для моделей

Загалом китайці цінують красу українок й охоче запрошують їх на роботу моделями, визнає експерт з модельного бізнесу Анастасія Стрижева. Однак, каже вона, умови праці можуть дуже відрізнятись від обіцяних – поряд із легальними зйомками та показами пропонують «чорну роботу». Вона розказує про власний досвід перебування в Китаї, коли агентство не виконало обіцянок офіційного працевлаштування.

Треба уважно читати контракти, які вам дають підписувати
Анастасія Стрижева
«Чимало дівчат, які їдуть працювати за кодон, не достатньо серйозно ставляться до цього. Треба уважно читати контракти, які вам дають підписувати. Так, я була в Китаї, працювала в звичайному модельному агентстві. Але в Китаї існує й «чорна робота», вона проходить повз агентство. Погоджуючись на неї, дівчата вже відповідають за себе самі. Те, що стосувалось мене, – я їхала не за робочою візою, а за туристичною. Посольство видало візу на один місяць, а робота була розрахована на три місяці. Минув місяць і агентство почало «мутити». Тоді я зібрала свої речі й поїхала додому. Хоча агентство погрожувало, не випускало, тримало за руки», – каже Анастасія Стрижева.

Наразі близькі загиблої дівчини вимагають незалежного розслідування та перевірки українських агенцій, які пропонують роботу моделями за кордоном. Вони також збирають кошти на оформлення документів, щоб китайська сторона могла переправити тіло дівчини в Україну.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG