Доступність посилання

ТОП новини

Янукович остерігається публічного спілкування, у нього є фобія – політолог


Президент Віктор Янукович відвідав засідання Верховної Ради, 15 травня 2013 року
Президент Віктор Янукович відвідав засідання Верховної Ради, 15 травня 2013 року
Київ – Віктор Янукович вперше за півтора року відвідав Верховну Раду. Утім, депутатам він не сказав жодного слова. Натомість «Батьківщина» спробувала влаштувати президенту обструкцію. Регіонали звинуватили опозиціонерів у неадекватній поведінці, а ті нагадали, що глава держави створює перепони євроінтеграції України, залишаючи за ґратами екс-прем’єра Юлію Тимошенко, а також не виконує свого конституційного обов’язку щодо послання до Верховної Ради.

Президент Віктор Янукович відвідав засідання Верховної Ради, щоб взяти участь у складенні присяги суддями Конституційного суду. Коли він зайшов, депутати від Партії регіонів встали. У свою чергу депутати від опозиції, одягнені у футболки з зображенням Юлії Тимошенко, почали скандувати, не звертаючи уваги на заклики голови Верховної Ради Володимира Рибака припинити галас.

«Юлі волю! Юлі волю! Юлі волю!» – так зустрічали депутати від «Батьківщини» президента.

Новим суддям Конституційного суду Олександру Тупицькому та Олександру Литвинову довелося складати присягу під скандування.

Опозиція розколює Україну – Олійник

Депутати від Партії регіонів звинуватили опозицію у неадекватній поведінці. Президент є одним із символів держави, наголосив регіонал Володимир Олійник.

Ви розколюєте Україну. Він же прийшов з миром
Володимир Олійник
«Коли президент приходить, варто просто не створювати такий галас. Цю традицію започаткувала опозиція. 2005 рік – інавгурація Ющенка. Програла Партія регіонів, але зайшли до зали, встали привітали президента, тим самим визнали вибір половини українців. 2010 рік – не прийшли на інавгурацію президента Януковича! Ви розколюєте Україну. Він же прийшов з миром», – каже Олійник.

«Батьківщина» просто нагадала Януковичу про Тимошенко – Яценюк

«Батьківщина» просто намагалась нагадати президенту, що ув’язнення Юлії Тимошенко – одна з найбільших перепон євроінтеграції України, заявив лідер цієї фракції Арсеній Яценюк.

Він уникає спілкування з парламентом, він не спілкується з опозицією, він не хоче єдності країни
Арсеній Яценюк
«Вони не надавали цієї інформації до ранку, але ми дізналися про те, що президент вирішив з’явитися у Верховній Раді, хоча ми неодноразово зверталися до президента з тим, щоб він виконав свій конституційний обов’язок. Нагадаю, що до 31 березня Віктор Янукович повинен був зробити послання до Верховної Ради і звернутися до народу України саме в стінах Верховної Ради, що, на жаль, не було зроблено. Тобто він уникає спілкування з парламентом, він не спілкується з опозицією, він не хоче єдності країни», – відзначає Яценюк.

УДАР і «Свобода» не приєдналися до скандування

Те, що фракції УДАР та «Свобода» не приєдналися до скандування «Батьківщини», лише підкреслило той факт, що опозиційними є три політичні сили, а не одна, запевнив Радіо Свобода ударівець Віктор Чумак.

У нас своє завдання у цьому житті. Ми ж не можемо бути подібними до «Батьківщини» або до «Свободи»
Віктор Чумак
«У нас своє завдання у цьому житті. Ми ж не можемо бути подібними до «Батьківщини» або до «Свободи». У нас абсолютно різні ідеологічні платформи зі «Свободою», різні ідеологічні платформи з «Батьківщиною». Так, ми союзники у парламенті. Так, ми ставимо перед собою і виконуємо завдання спільні для усіх. Але це не означає, що ми маємо бути розмиті одне в одному», – зауважує Чумак.

Розколу в суспільстві немає, є у Верховній Раді – Таран

Надто емоційна реакція на візит президента до Верховної Ради виникла саме через те, що Віктор Янукович ігнорує необхідність налагодження діалогу з депутатами, що у свою чергу свідчить про слабкість влади, вважає політолог Сергій Таран.

Нинішній президент остерігається публічного спілкування. У нього є фобія
Сергій Таран
«Розколу немає в тому суспільстві де прибічники однієї політичної сили можуть переходити в іншу. Він існує в лавах депутатів у контексті їхньої регламентної роботи. У парламенті є вакуум спілкування між владою і опозицією. Нинішній президент, взагалі, остерігається публічного спілкування. У нього є фобія. Але без цього президенту буде дуже важко утримати владу, тому що такої дискусії не вистачає суспільству», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Таран.

Загалом Віктор Янукович перебував у сесійній залі Верховної Ради менше ніж 10 хвилин. Скандування лунало протягом всього цього часу. Виходив президент із зали під вигуки: «Банду геть!».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG