Доступність посилання

ТОП новини

«Хрещення Києва – по-московськи?» (Огляд преси)


Київ – До кінця травня парламент має вирішити: залишити газотранспортну систему у державній власності чи віддати «трубу» приватному інвестору, як це пропонує уряд і... сусіди в Кремлі. Суть урядової законодавчої ініціативи проста, констатує газета «День», а саме: зняти заборону на приватизацію української «труби». Також Кабмін пропонує дозволити оренду об’єктів магістрального трубопровідного транспорту. Експерти «Дня» переконані, що такий підхід до питання суперечить державним інтересам України. Внесення цього законопроекту означає, що влада обрала «прогазпромівський» вектор співпраці в питанні модернізації української ГТС: здачі в оренду російському монополісту або ж створення консорціуму на двох. Адже вимоги реформувати ГТС так, щоб її можна було здавати в оренду, або ще «краще» – продати, Україні підказували саме у кремлівських кабінетах. Тож український парламент, якщо він справді «український», має відхилити урядовий законопроект і підтримати імплементацію третього енергопакета Європейського енергетичного співтовариства. Видання підсумовує, що голосування за законопроект справді стане індикатором: для влади – на українськість, а для опозиції – на якість.

Керівництво Росії планує відзначити 1025-ліття хрещення Русі грандіозним шоу на підтримку ідеї «триєдиного народу». У великодньому інтерв’ю одному з українських телеканалів глава РПЦ патріарх Кирило не приховував, що широта розмаху святкувань «дасть можливість замислитись про спільні корені» та «вплинути на умонастрої наших сучасників». Це політичний акт, і він до історії не має жодного стосунку, переконаний експерт газети «Україна молода». Він вважає, що нинішня російська влада через церкву намагається повернути Україну в імперське коло. Заголовок публікації – «Хрещення Києва – по-московськи?».

У Києво-Могилянській академії рік навчання подешевшав на дві-три тисячі гривень, а в Київському політехнічному університеті, навпаки, підняли розцінки. Зараз майбутні абітурієнти активно скуповують зошити для підготовки до тестування, дзвонять в приймальні комісії, уточнюючи вартість навчання, кількість необхідних сертифікатів, і визначаються, в які ж виші подавати документи. Деякі поради і розцінки пропонує газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG