Доступність посилання

ТОП новини

Що знають луганці про УПА?


Пам'ятник у центрі Луганська. Напис: «Жителям Луганщины, павшим от рук карателей-националистов из ОУН-УПА»
Пам'ятник у центрі Луганська. Напис: «Жителям Луганщины, павшим от рук карателей-националистов из ОУН-УПА»
Луганськ – Організатори антифашистський маршу у Луганську стверджують, що мають «чітке уявлення про фашизм і неофашизм». У цьому контексті вони негативно відгукуються про УПА. Пересічні ж луганці зізнаються, що мало знають про Українську повстанську армію.

Думки луганців про УПА різняться. Хтось вважає повстанців негідниками, насамперед представники старшого покоління:

– Надіслав з Берліна телеграму, щоб ми його зустрічали, а його ці негідники вбили в Карпатах.

Хтось називає борцями за свободу. Такі думки зустрічаються серед молодих людей:

– «Бандера, Шухевич... Воювали за свободу України.

А є люди, які кажуть, що мало знають про УПА:

– Знаю комуністичну пропаганду, знаю сучасну – націоналістичну, але це пропаганда. А щоб мати думку, потрібно мати знання.
Що знають луганці про УПА?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Загалом же луганці, особливо, молодь про УПА розповісти практично нічого не можуть. Навіть біля так званого пам’ятника жертвам ОУН-УПА, який кілька років тому встановила місцева влада, люди відповідали, що їм ця тема малоцікава і говорити вони про неї не хочуть.
Українська книгарня «Східна брама», де продаються книги про УПА
Українська книгарня «Східна брама», де продаються книги про УПА

А ось колишній керівник всеукраїнського об’єднання «Свобода» на Луганщині, а нині лідер громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов про УПА може говорити довго. Він у Луганську нещодавно відкрив українську книгарню.

«Окремим стендом представлена діяльність бойових загонів Української повстанської армії і саме ця література, як і література ідеологів українського націоналізму, користується дуже великим попитом», – каже громадський діяч.

Що ж до ініціативи народного депутата Вадима Колесніченка запровадити кримінальну відповідальність за героїзацію УПА та низки інших організацій, Дмитро Снєгирьов радить серйозно не сприймати ці ідеї.

«До всіх висловлювань Колесніченка треба ставитися з глибокою іронією, або сарказмом, – зазначає він. – Більше того, свого часу я вимагав проведення психіатричної експертизи і примусової психіатричного лікування пана Колесніченка».

Інструмент політичної боротьби
Олег Акімов
Олег Акімов

Цілком серйозно ініціативи Вадима Колесніченка сприймають його луганські однопартійці. Згадають про УПА на так званих «антифашистських» заходах у Луганську, які відбуватимуться у п’ятницю, 17 травня. Адже днями депутат Луганської облради від Партії регіонів Олег Акімов заявив на прес-конференції: «Ті, хто воював за УПА – зрадники українського народу. Луганщина – один із регіонів, у яких чітке уявлення про фашизм і неофашизм».

Те чи інше трактування історії, в нинішній політичній ситуації – це насамперед інструмент політичної боротьби, вважає заступник голови Правління Асоціації політичних консультантів України Андрій Бодров.

«Це не приносить якоїсь великої користі для України, а лише вносить якісь додаткові проблемні моменти і взаємовідносини Сходу і Заходу», – зазначає він.

На думку Андрія Бодрова, в даному випадку заборонами нічого не досягнути. І такий закон не принесе користі ні Партії регіонів, ні самому Колесніченку. Експерт, як і багато хто інший, радить історію залишити історикам, а владі і опозиції краще зайнятися роботою на благо країни.
XS
SM
MD
LG