Доступність посилання

ТОП новини

Влада використовує для політичних провокацій у Дніпропетровську спортсменів?


ЗАВАНТАЖИТИ

Опозиція Дніпропетровська заявляє про використання спортсменів для перешкоджання мирним акціям

«Це може бути причиною для неучасті спортсменів у міжнародних змаганнях» – правозахисник

Активісти громадських організацій й опозиційних політичних сил Дніпропетровська заявляють, що, влада відпрацьовує в регіоні тактику використання спортсменів як «штурмовиків» проти учасників вуличних акцій. У четвер вони передали звернення до Національного олімпійського комітету України. У перешкоджанні проведенню одного з мирних зібрань звинувачують спортсменів місцевого клубу. Керівництво закладу ці звинувачення відкидає, однак не заперечує, що на місці інциденту 8 травня представники клубу були. Експерти ж застерігають, що залучення спортсменів до політичного протистояння може мати серйозні наслідки для України.

Молодики спортивної статури намагались зашкодити проведенню мирної ходи з нагоди Дня пам’яті та примирення у Дніпропетровську 8 травня. На старті, на Європейській площі, вони закидали учасників морозивом та пляшками, розірвали плакат, топтали державний прапор України, зчинили бійку й швидко зникли. На фініші заходу, в парку імені Калініна, зібравшись під червоними прапорами, молодики вигукували «Фашисти!». Активісти ходи кажуть – в обох місцях були одні й ті самі люди й називають їхні дії «провокацією».

Координатор громадської організації «Спільна справа» в регіоні Віктор Романенко був одним із організаторів ходи. Стверджує, що за фотографіями в соцмережах встановили: молоді люди, які заважали мирному зібранню, це дніпропетровські спортсмени.

Романенко розповів: на місці події був також помічених один із впливових регіоналів. Таким чином, думає він, влада намагається використати спортсменів в політичних цілях. Радіо Свобода поки не вдалося отримати коментар дніпропетровського осередку Партії регіонів з приводу цих звинувачень.

У четвер учасники ходи звернулись до Національного олімпійського комітету України і профільного міністерства з вимогою відреагувати, повідомив Віктор Романенко. В подальшому передадуть заяви до міжнародних організацій.

«Я подивився в інтернеті акаунти цих спортсменів, вони нормальні, здорові хлопці, у них дипломи, медалі, вони це напрацьовували роками, а зараз їх використовують «в темну». Наша мета – поінформувати НОК, МОК та інші організації, де використовуються спортивні здобутки», – зазначив Віктор Романенко.

У масках – значить, «фашисти»?

Керівник спортивного клубу Даніл Волович, якого разом з підопічними звинувачують у перешкоджанні ході 8 травня, усі звинувачення відкидає. Не заперечує, що на місці інциденту він був, але ні він, ні його вихованці, каже, нікого не били. Чому учасників ходи назвав «фашистами», пояснює так.

Моє прізвище знають в усьому світі і прапор України піднімали 200 або й 300 разів
Даніл Волович
«Мене виховували так, що радянські солдати – це люди, які звільняли свою Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. А ці люди прийшли на могили радянських солдатів і почали говорити, що більшовицькі літаки бомбардували Дніпропетровськ. Я сказав, що це неправильно. Моє прізвище знають в усьому світі і прапор України піднімали 200 або й 300 разів. А ці хлопці прийшли в чорних шоломах, чорних масках, закрили свої обличчя і почали розказувати, які літаки бомбардували Дніпропетровськ. Я сказав, що вони фашисти. Що я сказав неправильно?» – заявив заслужений тренер.

Учасники ходи не заперечують: троє із них справді були у масках, але одягли їх з міркувань безпеки наприкінці акції, це не заборонено законом. Що ж до шоломів, то їх не використовували, заявив учасник ходи Кирило Дороленко.

Молодь була дуже вражена: такої провокації ще не було
Кирило Дороленко
«Молодь була дуже вражена: скільки років ми проводимо марші, такої провокації ще не було. Баланс був збережений, всі могли проводити свої акції. Але 2013 року порушений баланс», – зазначив Дороленко.

Україна може наразитись на санкції

В Україні є досвід використання людей спортивної статури для розгону мирних акцій і вчинення провокацій, каже активіст акцій протесту з 20-річним досвідом Іван Шулик. Він пригадує 90-і роки – тоді в Дніпропетровську для цього залучали афганців.

«Ці об’єднання тоді були, і їх влада намагалась використовувати передусім у Дніпропетровську. Тепер це знову повторюється», – сказав активіст.

Протидіяти спробам використання спортсменів із політичною метою треба, впевнений дніпропетровський правозахисник Василь Сухов. За його словами, слід, щоб про такі факти дізнавалась міжнародна спільнота. Правозахисник не виключає, що інцидент у Дніпропетровську матиме серйозні наслідки.

Це може бути причиною для неучасті спортсменів, які брали участь у цих заходах 8 травня, у міжнародних змаганнях
Василь Сухов
«Це може бути причиною для неучасті спортсменів, які брали участь у цих заходах 8 травня, у міжнародних змаганнях. Це навіть може поставити під сумніви проведення у Дніпропетровську Євробаскету-2015», – сказав у коментарі Радіо Свобода Василь Сухов.

Тим часом опозиція у Дніпропетровську стверджує, що спортсмени невдовзі можуть бути використані знову як «штурмовики» вже цієї суботи у Києві

Стосовно дніпропетровського конфлікту 8 травня міліція порушила провадження за статтею «хуліганство».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG