Доступність посилання

ТОП новини

Православна Україна шукає компроміс між віруючими та геями?


Київ – 17 травня відзначають Міжнародний день боротьби із гомофобією. Саме цього дня у 1990 році Генеральна асамблея Всесвітньої організації охорони здоров’я виключила гомосексуальність зі списку психічних захворювань. Основним завданням заходів, які проводять цього дня є привернення уваги суспільства до геїв, лесбіянок, бісексуалів і транссексуалів. Про права ЛГБТ-спільноти в Україні Радіо Свобода запитало члена парламентського комітету з захисту прав людини, регіонала Івана Попеску.

– Наскільки в Україні захищені права ЛГБТ-спільноти?
Абсолютно всіх права захищені через 24-ту статтю Конституції

– Не тільки їх, абсолютно всіх права захищені через 24-ту статтю Конституції. У Конституції забороняються привілеї, тобто, офіційна дискримінація, чи якісь утиски, тобто, негативна дискримінація за мовною, етнічною, статтю та іншими ознаками. «Та іншими ознаками» означає абсолютно всіх громадяни України.

– Як Ви можете прокоментувати заяву «Міжнародної амністії», що гомосексуалів в Україні дискримінують, а влада не реагує?

– Якщо є якісь конкретні випадки, то, думаю, що міліція та прокуратура реагують.

– У ЄС зараз говорять, що ситуація із порушенням прав ЛГБТ-спільноти в Україні може стати перепоною на шляху української євроінтеграції. Як можна вирішити це питання?

– Немає цієї проблеми. У нас існують відповідні законопроекти, які зараз відкладені допоки не буде знайдений компроміс по всіх пунктах, і зміни до Кримінального кодексу, де написано, що не допускається дискримінація за будь-якою ознакою. Як тільки ми це ухвалимо, думаю ми знімемо ці всі питання. Є питання тільки щодо формулювань. Але треба взяти до уваги, що у нас православна країна і навіть по формулюваннях потрібно бути дуже уважними.

– Але ж Україна є світською державою, тобто, церква відокремлена від держави…

Потрібно шукати компроміс між вимогами Європейського Союзу та нашими традиціями
– Традиційно у нас є і католики, є і мусульмани, є багато віруючих. Тож коли ми ухвалюємо законопроект, ми повинні погоджувати це з точкою зору громадськості. Тобто, потрібно шукати компроміс між вимогами Європейського Союзу та нашими традиціями.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG