Доступність посилання

ТОП новини

Ліберали лякають Україною прихильників виходу Британії з ЄС (європейська преса)


Прага – Член місії Європарламенту в Україні, колишній президент Польщі Александр Квасневський, заявив журналістам перед черговим від’їздом місії до України, що «ще рано вести мову про рішення ЄС щодо угоди з Україною», і додав, що йдеться, перш за все – про звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Оглядачі також розмірковують над шансами української опозиції об’єднатися для вирішального наступу на позиції нинішньої влади та про можливу роль у цьому ув’язненої Юлії Тимошенко. В газетах також зауважують, як ліберально-демократична опозиція Великої Британії лякає консервативних прихильників виходу країни з ЄС прикладом України.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що член місії Європарламенту в Україні, колишній президент Польщі Александр Квасневський заявив журналістам у Варшаві напередодні від’їзду з колишнім главою Європарламенту, ірландцем Патом Коксом, до України, що «головним залишається звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко, що тісно пов’язано з рішеннями ЄС у листопаді на саміті у Вільнюсі, де планують підписати угоду про асоціацію України і ЄС».

Російська «Независимая газета» розмірковує над проблемами єдності української опозиції та наслідками фінальної акції «Вставай Україно!» цієї суботи, 18 травня, у Києві. Газета цитує експертів, які вказують на організаційні слабкості опозиції, її невпевненість у своїх лідерах, майбутній ролі у президентських виборах Юлії Тимошенко. Аналітики вважають, що не варто чекати від акцій опозиції і влади якихось масових акцій чи зіткнень у ці вихідні.

Лондонська Financial Times інформує про обережне просування британськими консерваторами ідеї референдуму про вихід Великої Британії з Європейського союзу, за що проголосувала консервативна більшість парламенту. Супротивники такого референдуму, який можна очікувати не раніше 2017 року, зокрема, ліберально-демократична опозиція, лякають прихильників такого кроку прикладом України. Так, газета цитує речника лібералів Вінса Кейбла, котрий каже, що Велика Британія ризикнула б стати, як Україна чи Туреччина, та могла б бути піддана багатьом обмежуючим тарифам у разі виходу з Європейського союзу.

Австрійська Die Presse інформує про оприлюднення Європейським радіомовним союзом (EBU) порядку виступів у суботу учасників фіналу пісенного конкурсу «Євробачення» у шведському Мальме. Першим виступатиме представник Франції, Амандін Буржуа, а останнім, 26-м, співак Ірландії – Райан Долан. А українка Злата Огневич буде співати 22-ю. Яким везучим стане цей номер, побачимо під час фінального голосування Євробачення-2013.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG