Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова ВСУ обіцяє домагатися відновлення незалежності суду


Новообраний голова Верховного суду України Ярослав Романюк заявляє, що має намір домагатися розширення повноважень ВСУ.

«Я домагатимуся того, щоб законодавчим шляхом Верховний суд України був наповнений тими повноваженнями, які необхідні йому для того, щоб реалізувати своє головне покликання: забезпечувати єдність судової практики всіма судами України», – сказав він після обрання на пленумі ВСУ.

За словами Романюка, він має намір домагатися відновлення гарантій незалежності судової влади, «які було втрачено у зв’язку з ухваленням у липні 2010 року закону про судоустрій і статус суддів».

Пояснюючи, в чому конкретно полягає розширення (відновлення) повноважень ВСУ, Романюк наголосив, що йдеться про те, що після ухвалення закону про судоустрій і статус суддів було завершено формування чотирирівневої системи судів, і повноваження ВСУ у зв’язку з цим значно змінилися. Якщо раніше ВСУ був судом касаційної інстанції у цивільних і кримінальних справах, то наразі його завданням є виключно забезпечення однакового застосування всіма судами України судової практики.

«Ми хочемо домогтися, щоб нам було надано додаткові повноваження за наявних на сьогодні, оскільки їх недостатньо й вони не дають нам можливості усувати розбіжності в застосуванні судової практики», – сказав Романюк.

За його словами, зокрема, йдеться про те, щоб процедуру допуску до перегляду справ було також передано ВСУ. «Ми домагатимемося того, щоб Верховний Суд втручався не лише тоді, коли суди вже допустили неоднакове застосування судової практики, а хочемо отримати повноваження, які давали б нам змогу запобігати неоднаковому застосуванню судами однієї і тієї самої норми закону», – розповів Романюк.

За його словами, насамперед це стосується фактів обмеження громадян у доступі до ВСУ, а також у разі грубих порушень, допущених судами.

Сьогодні пленум Верховного суду обрав Романюка головою ВСУ.
XS
SM
MD
LG