Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Кожара та посол Євросоюзу відкрили у Києві День Європи


Леонід Кожара на відкритті Дня Європи
Леонід Кожара на відкритті Дня Європи
У Києві відбулося відкриття Дня Європи. В урочистій церемонії на Хрещатику взяли участь міністр закордонних справ Леонід Кожара, посол Євросозу Ян Томбінський і голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.

Як зазначив у своєму виступі посол Томбінський, українська громадськість своєю діяльністю може зробити європейський вибір України безповоротним. «Підписання угоди про асоціацію не є самоціллю. Вона дійсно відкриває новий розділ відносин між Україною та ЄС, але для того, щоб це сталось, потрібні зусилля не тільки партій та уряду: у центрі уваги ЄС як політичного проекту стають громадяни», – наголосив Томбінський.

У рамках Дня Європи на Хрещатику відкрито Європейське містечко, в якому розміщені павільйони країн Євросоюзу та України з інформацією пізнавального і культурного характеру про членів ЄС. Тут упродовж дня триватимуть концерти, конкурси, літературні читання українських та європейських митців.

Громадські організації України організували у Києві свої акції. Інститут світової політики проводить виставку карикатур на тему «Є краща сторона Європи», які охоплюють найбільш болючі, як кажуть організатори, для України питання європеїзації (корупція, соціальна прірва, бездоріжжя тощо). Виставку розміщено на Михайлівській площі.

Як повідомила Радіо Свобода директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук, чиновники КМДА вимагали зняти частину карикатур – зокрема, тих, що розповідають про корупцію у судах і правоохоронних органах, про політику як бізнес. Організатори виставки відмовились це зробити.

Громадська ініціатива «Ми – європейці» встановило на майдані Незалежності «Дерево Європи», на якому можна написати прогнози щодо підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС і запропонувати власні євроінтеграційні ініціативи. Громадські активісти також провели конкурс дитячого малюнку на тему євроінтеграцію України. У конкурсі взяли участь понад сто робіт з різних регіонів країни, повідомив Радіо Свобода ініціатор проекту Дмитро Крикун.

День Європи у Києві триває водинадцяте.
XS
SM
MD
LG