Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: «Металіст» пошив «Динамо» в... Лігу Європи


На цій арені почують гімн Ліги чемпіонів
На цій арені почують гімн Ліги чемпіонів
Останній тур української футбольної прем’єр-ліги перетворився на формальність. Усі головні відповіді чемпіонат уже дав. Після того, як усі команди провели по 29 матчів, з’ясувалося, що дует невдах разом із запорізьким «Металургом» склала ужгородська «Говерла», а путівку до кваліфікації Ліги чемпіонів здобув харківський «Металіст».

Підопічні Мирона Маркевича стали недосяжними для київського «Динамо», коли на своєму полі здобули перемогу над принциповим суперником – дніпропетровським «Дніпром». Гості завдяки влучному удару Євгена Селезньова вийшли вперед уже на другій хвилині, та раділи недовго – Марко Девіч відновив рівновагу.

Цей же форвард збірної України забив і переможний гол у середині другого тайму – 2:1. Якби в паралельному матчі «Динамо» переграло б «Таврію», то питання про срібного призера було б відкладене на останній тур.

Та в Сімферополі динамівці поступилися «Таврії» – 2:3. З 49-ї хвилини кияни грали в меншості – за «фол останньої надії» був вилучений голкіпер Максим Коваль.

Таким чином, після 29-го туру чемпіон України «Шахтар» набрав 76 очок, «Металіст» – 65, у динамівців залишилося 59.

Перші в історії «Металіста» срібні медалі чемпіонату України прийшли на зміну унікальній серії з шести бронзових нагород поспіль у сезонах 2007-12 років. Друге місце дає харків’янам право зіграти у кваліфікації головного клубного турніру Європи – Ліги чемпіонів УЄФА.

Неперевершені рекорди лондонського «Челсі»

Англійський «Челсі» за останній тиждень суттєво поліпшив враження від сезону, який дотепер був мало не провальним. У прем’єр-лізі лондонці гарантували собі місце в Лізі чемпіонів, а перемога в Лізі Європи дозволила підопічним Рафаеля Бенітеса встановити неперевершений рекорд.

По-перше, до 25 травня, коли визначать найкращого німецькі «Баварія» і «Боруссія» з Дортмунда, футболісти «Челсі» будуть чинними переможцями одразу двох європейських клубних турнірів – Ліги чемпіонів 2012 року і Ліги Європи 2013-го.

По-друге, «сині» стали першою європейською командою, яка перемогла в другому за престижністю змаганні одразу після тріумфу в першому. Обидва ці досягнення можна хіба що повторити, але не поліпшити.

На «Амстердам Арені» титулований клуб з туманного Альбіону здобув у фіналі Ліги Європи перемогу над португальскою «Бенфікою» – 2:1. На третій, останній компенсованій арбітром Бйорном Куйперсом хвилині «сині» отримали шанс на кутовий, і Браніслав Іванович класно зіграв головою — м’яч по дузі облетів Артура і приземлився у куті його воріт.

Коли «Челсі» встановив неперевершений рекорд, то «Бенфіка» програла в своєму сьомому поспіль фіналі єврокубків.

Шведи прочитали швейцарську хокейну казку

Лише у фіналі чемпіонату світу з хокею завершилася швейцарська казка. «Попелюшка» найшвидшої гри у світі змусила з повагою говорити про себе ще на стадії групового турніру, під час якого випередила не тільки аутсайдерів змагання, а й фаворитів з Канади, Швеції та Чехії.

Із чехами вдруге на турнірі швейцарці розібралися у чвертьфіналі – 2:1. Згодом невимушено здолали й американців – 3:0.

Молода збірна США, до речі, також стала одним із відкриттів турніру – на шляху до півфіналу вона просто не зауважила опору чинних на той момент чемпіонів світу росіян (8:3), а в матчі за третє місце за булітами здолала опір фінів (3:2).

Шведи у чвертьфіналі важко перемогли канадців (так само 3:2 лише за булітами), а в півфіналі переграли партнерів за організацією світової першості з команди Фінляндії – 3:0.

Фінальний поєдинок чемпіонату розпочався так, ніби швейцарська казка мала тривати – ця збірна відкрила рахунок. Але ще в першій 20-хвилинці шведи не тільки вирівняли становище, а й вийшли вперед – 2:1.

Після другого періоду без закинутих шайб «Тре Крунур» переконливо довели свій вищий клас – спершу помилився до того бездоганний голкіпер-ветеран Мартін Гербер, остаточний рахунок фіналу – 5:1.

Збірна Швеції стала першою від 1986 року командою-господарем чемпіонату світу, якій вдалося тріумфувати на власному майданчику. Щасливою для «синьо-жовтих» стала стокгольмська «Ґлобен Арена».

Втім, швейцарці теж переписали хокейну історію – вони вперше грали у фінальному поєдинку світової першості і здобули для своєї країни перші медалі за останні 60 років.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG