Доступність посилання

ТОП новини

Українська опозиція звіряє імена (європейська преса)


Прага – Європейські газети підсумовують суперечливі підсумки суботнього маршу опозиційних сил у Києві. Оглядачі цитують аналітиків, які дискутують щодо проблеми єдності українських опозиційних сил напередодні президентських виборів 2015 року в Україні. Аналітики сумніваються у змозі опозиції назвати єдиного кандидата і вважають, що опозиція розколеться на іменах Тимошенко (або її кандидата) та Кличка. Преса в Європі також звертає увагу на суперечливі цифри щодо кількості учасників маршів від влади та опозиції. Крім цього, газети інформують про нові намагання українських олігархів «воювати» в суді Лондона за свої мільярдні статки, котрі вони не поділили.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung інформує, що 10 тисяч прихильників різношерстої української опозиції вимагали на вулицях Києва у суботу зближення України з ЄС. Видання також зауважило, що цього разу влада вивела на вулиці столиці до 40 тисяч своїх прихильників, які також несли гасла за угоду України про асоціацію з ЄС. Опозиція до цього вимагала негайного звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Це, на думку газети з Цюриха, прискорило б підписання ЄС з Україною угоди про асоціацію, що заплановано на листопад у Вільнюсі. Швейцарське видання також зауважує, що сама опозиція назвала 50 тисяч своїх прихильників, які 18 травня вимагали в центрі Києва відставки чинного президента Віктора Януковича, тоді як міліція в столиці називала трохи більше ніж 6 тисяч учасників опозиційної акції, а спостерігачі оцінили сили опозиції минулої суботи в 10 тисяч демонстрантів.

Польська Gazeta Wyborcza повідомила у понеділок, що у перебігу маршів опозиції та прихильників влади у Києві минулої суботи не обійшлося без бійок між сторонами у другій половині дня, коли внаслідок агресії молодиків – ймовірно, з боку активістів Партії регіонів – постраждали й журналісти. Газета також звертає увагу, що вулицями столиці курсував досить дивний бронетранспортер, котрий мав на меті провокувати протистояння. Видання також інформує, що з обох боків в акціях брало участь до 100 тисяч учасників.

Ще одна польська газета – Rzeczpospolita – вважає, як про це йдеться у матеріалі її оглядача Тетяни Серветник, що для різнобарвної української опозиції, як показала й акція 18 травня «Вставай, Україно!», проблемою є висунення єдиного кандидата проти влади Януковича на виборах президента 2015 року. Йдеться, як стверджує Серветник, про «моральне право Тимошенко» або ж хоча б, на переконання її прихильників, висування самою Тимошенко такого кандидата від опозиції. Але, як стверджують чимало аналітиків, є сумніви, що опозиції вдасться погодити єдиного кандидата проти влади на виборах 2015 року. На цей час Янукович набирає понад 30 відсотків голосів своїх прихильників, найбільше з опозиції набирає Віталій Кличко – понад 20 відсотків, далі – Юлія Тимошенко, яка могла б набрати до 17 відсотків, але проблема в її ув’язненні та у майбутньому праві на балотування. Хоча є експерти, які вважають, що найважливішою для опозиції є не єдина кандидатура, а програма виходу держави з кризи та покращення економічного життя суспільства, бо влада Януковича намагатиметься використати для себе у 2015 році позитив підписання угоди з ЄС, до чого вона вже сьогодні готується.

Лондонська Financial Times інформує, що український олігарх Віктор Пінчук, зять другого президента України Леоніда Кучми і власник металургійних підприємств і ЗМІ, подав судовий позов до суду Лондона на двох інших українських магнатів – Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського. Йдеться про вимогу Пінчука до названих осіб, щоб ті визнали його власником Криворізького залізорудного комбінату та компенсували збитки, що нібито сталися під час купівлі Пінчуком у Боголюбова і Коломойського цього комбінату ще у 2005 році. Пінчук стверджує, що він купив свого часу цей комбінат через офшорну компанію і заплатив за це понад 140 мільйонів доларів, але Коломойський і Боголюбов не дотрималися слова, свідком чого нібито був і Рінат Ахметов, та шляхом маніпулювання підставними власниками утримували комбінат під своїм контролем до сьогодні. Ціною питання, якщо сторони не домовляться до початку судового розгляду, може бути до 2 мільярдів доларів. Експерти не виключають, що більше шансів тут у Віктора Пінчука. Жоден із відповідачів поки що офіційно не відреагував на вимоги Пінчука.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG