Доступність посилання

ТОП новини

Хто бореться з борцями проти дискримінації?


Марш на підтримку сімейних цінностей і російської мови, Луганськ, 19 травня 2013 року (фото Константина Реуцького)
Марш на підтримку сімейних цінностей і російської мови, Луганськ, 19 травня 2013 року (фото Константина Реуцького)
Київ – Понад півсотні депутатів закликали столичну владу заборонити запланований на суботу Марш рівності, а проти змін до антидискримінаційного закону відбулися поодинокі акції в регіонах. Водночас розгляд у Верховній Раді цього законопроекту сьогодні знову відклали. Голова парламентського комітету з прав людини Валерій Пацкан заявив про намагання окремих політичних діячів підняти собі рейтинг за рахунок ЛГБТ-спільноти.

Верховна Рада не готова до внесення змін до чинного антидискримінаційного закону, що є однією з вимог для підписання угоди про асоціацію України з ЄС – в основному, через ставлення до сексуальних меншин. Про це на круглому столі в офісі омбудсмена зауважив голова комітету Верховної Ради з прав людини, депутат від УДАРу Валерій Пацкан.

«На сьогодні немає єдиної думки щодо цього закону серед різних політичних сил. Я сьогодні попросив зняти його з порядку денного, щоб його не «завалили». Дуже багато хто з політиків хоче на цьому попіаритись, і ми будемо проводити переговори доти, доки не буде одноголосної позиції щодо ухвалення цього закону, бо його необхідно ухвалити», – зазначив Пацкан.

Правозахисний марш рівності хочуть заборонити через суд

Проти Маршу рівності у рамках «Київпрайду-2013», у якому візьмуть участь ЛГБТ-активісти, виступили близько 60 народних депутатів з різних політичних сил. Вони підписали звернення до очільника КМДА Олександра Попова із закликом подати до суду щодо заборони акції. Ініціатор збору підписів серед парламентарів, колишній депутат-б’ютівець Павло Унгурян сказав Радіо Свобода, що марш може призвести до сутичок з учасниками інших заходів – якраз цього дня, за його словами, заплановано завершення Тижня сім’ї і подружжя.

Водночас політик зазначив, що він виступає і проти внесення змін до антидискримінаційного законодавства: «На моє глибоке переконання, в Україні немає жодної дискримінації представників сексуальних меншин, вони собі живуть, як вважають за потрібне. Голосів однозначно на цей закон немає, а отже, туди не треба вносити жодних змін, за нього просто не потрібно голосувати».

Проти маршу, а також проти внесення змін до чинного антидискримінаційного законодавства відбулися окремі акції у регіонах. Зокрема, у Луганську представники тамтешніх правозахисних організацій зафільмували такий марш: люди йшли із плакатами «Захистимо дітей від євроінтегрантів» та «Геть законопроект 2342», а окремі активісти, що називали себе представниками козацтва, закликали їхати в Київ і особисто перешкоджати маршеві.

У свою чергу, активісти міжнародної правозахисної організації Amnesty International збирають підписи під онлайн-петицією на підтримку проведення маршу. Акцію також підтримав посол США у Києві Джон Теффт.

Я дуже сподіваюсь, що МВС буде готове – Лутковська

Омбудсмен Валерія Лутковська сьогодні з цього приводу зазначила, що держава повинна готуватися до того, що свобода зібрань може бути застосована обома сторонами конфлікту: «Я дуже сподіваюсь, що Міністерство внутрішніх справ буде готове, що прийдуть як прихильники, так і противники цієї акції».

За її словами, окрім питань, пов’язаних із дискримінацією, тут є проблемою законодавча неврегульованість свободи зібрань в Україні.

Тим часом, в оргкомітеті «Київпрайду» зауважили Радіо Свобода: якщо суд заборонить проведення заходу 25 травня, то вони діятимуть в рамках чинного законодавства.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG