Доступність посилання

ТОП новини

Українців навчають готувати по-індіанськи


Індіанці навчають українців куховарити
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Індіанці навчають українців куховарити

Київ – Сьогодні київські студенти кулінарних спеціальностей матимуть практичне заняття: їх навчатимуть індіанської кухні ресторатори, представники тубільних племен Америки, які прибули до України на запрошення посольства США. Напередодні вони розповідали київським школярам про культуру свого народу і паралельно – навчали готувати традиційні індіанські солодощі.

Гарбуз, арахіс, кукурудзяне борошно – звичні для України продукти, які, проте, прийшли до Європи з Американського материка. Сам з них готують традиційні індіанські солодощі. На вигляд вони дещо подібні до домашнього печива, але мають яскравий помаранчевий колір, і на смак їх важко з чимось сплутати.

Луїза Франк, яка походить з племені кайова та має ресторан у Санта-Фе (штат Нью-Мексико, США), у студії «Картата Потата» в Києві навчає готувати індіанські солодощі українських школярів. За її словами, з часу великих географічних відкриттів кухня народів світу дуже змінилася. Для Європи стали звичними продукти, які до того вирощувалися лише в Америці, в кухні корінних народів Америки з’явилися європейські продукти – буряковий цукор, курячі яйця та яловичина. Національна кухня – це велика частина культури народу, тож її треба зберігати й популяризувати, вважає Луїза Франк.

«Три сестри» індіанської кухні: кукурудза, квасоля, гарбуз

Поки зроблене школярами індіанське печиво запікається, Луїза Франк розповідає дітям про овочі, які поширені в Америці. Зокрема, кукурудзу, гарбузи й квасолю індіанці вирощують разом, і за давніми легендами, називають ці культури «три сестри».

«Перша сестра, яку, за легендою, дали нам боги – це кукурудза. Вона багата на вуглеводи, на клітковину, але харчування нею не є повноцінним. Тому є друга сестра, квасоля, яка є багатою на білок. Третя сестра, гарбуз, дає нам вітаміни, необхідні для життя. Традиційно мій народ вирощує ці рослини разом. Кукурудза є високою, тож квасоля в’ється по ній. І дає кукурудзі азот, якого вона потребує. Гарбуз – вкриває землю, береже вологу і захищає від бур’янів. Отже, ці три рослини, гарбуз, кукурудза і квасоля, дають комплекс речовин, надзвичайно корисний для людини» .

Луїза Франк в Україні вперше, однак вже звернула увагу на те, що борщ та інші місцеві страви готують з додаванням овочів, які свого часу завезли з Америки. Окрім того, Луїза помітила, наскільки схожі між собою індіанці та українські гуцули. За її словами, і ті й ті ведуть традиційний спосіб життя, роблять одяг зі шкур та шерсті, і навіть традиційні орнаменти обох етносів дещо подібні.

Київські школярі, яких навчали куховарити справжні індіанці, залишилися задоволеними.

Кухар ресторану «Ред Меса» в Санта-Фе, індіанець племені навахо Волтер Вайтвотер під час майстер класу допомагав школярам готувати тісто для традиційних індіанських солодощів з гарбуза, винограду й горіхів. Свої знання він отримав від бабусі, чимало рецептів якої увійшли до енциклопедії індіанської кухні. Волтер каже, що працювати йому легше, а страви виходять смачнішими, коли він наспівує пісень свого народу.

На прохання Радіо Свобода Волтер Вайтвотер привітав українців мовою навахо.

«Мої вітання всім, хто живе у цій країні. Я приїхав здалеку, з іншого куточка світу, щоб показати вам нашу традиційну кухню, нашу культуру. Я щасливий, що маю змогу побувати тут», – сказав індіанець-навахо.

І Луїза Франк, і Волтер Вайтвотер зізнаються, що вони звернулися до кулінарії, щоб зберегти традиції предків, які зникають. В результаті індіанські страви не лише збереглися на їхній батьківщині, у США, але й стають відомими в інших куточках світу.

Далекі народи дають змогу побачити себе зовсім іншими очима – експерт

Українці та індіанці є набагато ближчими, ніж можна собі уявити, і культурний обмін між цими двома народами є надзвичайно цінним, вважає музейник та мистецтвознавець Олена Баринська.

«Я чудово ставлюся до індіанців, корінних мешканців Америки. І вважаю, що чим з дальших країв приїжджають до нас люди, щоб розповісти про себе, тим краще. Через абсолютно далеку культуру нам легше пізнати себе самих, побачити себе зовсім іншими очима, – пояснює мистецтвознавець. – Якщо ми не можемо об’їхати увесь світ, то треба не втрачати таких можливостей пізнавати його «в себе вдома». Більше того, в нас і в них обов’язково знайдуться точки перетину, як і в усіх людей, які живуть на земній кулі».

Луїза Франк та Волтер Вайтвотер пробудуть в Україні тиждень. За цей час вони планують провести майстер-класи для студентів кулінарних вишів та для відвідувачів українських музеїв, зустрітися з дипломатами інших країн та взяти участь у телепрограмах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG