Доступність посилання

ТОП новини

Хто топить Дунайське пароплавство?


Дунайське пароплавство страйкує
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дунайське пароплавство страйкує

Київ – Представники профспілок і громадських організацій пікетують Міністерство інфраструктури з вимогою виплатити зарплату працівникам Дунайського пароплавства, які не отримували грошей більше ніж півроку. Працівники пароплавства страйкують, урядовці обіцяють вирішити проблеми. Тим часом на підприємстві тривають звільнення непокірних, а деякі активісти кажуть про вимивання коштів пароплавства в офшори.

Житель міста Ізмаїл на Одещині Роман Камбуров працював на базі технічного обслуговування флоту, яка є підрозділом державного підприємства «Дунайське пароплавство». Днями він написав заяву про звільнення за згодою сторін, але тепер зізнається, що зробив це під тиском. Роман та ще близько двох тисяч його колег не отримували зарплатню впродовж семи місяців. Він є одним із ініціаторів страйку, який триває на підприємстві вже десятий день. Про ситуацію на підприємстві Роман Камбуров розповів Радіо Свобода.

«Ми разом із профспілкою «Захист праці» провели акцію протесту в Ізмаїлі, після цього працівникам підприємства виплатили по 1000 гривень в рахунок боргу. Але це мізер. За декілька днів ми розпочали страйк: вийшли на роботу, але не працювали, доки не виконають наші вимоги. На наших працівників почали тиснути і звільняти їх. Люди бояться йти далі, багато хто почав здаватися. На підприємстві мають бути гроші. До початку страйку в нас було багато роботи», – каже
Роман Камбуров.

Він зізнається, що сім місяців без зарплати вижив завдяки допомозі батьків. Однак багато хто з його колег змушений був підробляти в неробочий час, позичати гроші, аби якось вижити.

Залишати без платні – кримінальний злочин – юрист

Щоб підтримати ізмаїльських робітників, представники профспілкових та громадських організацій 21 травня влаштували акцію протесту під Міністерством інфраструктури.


Робітники пароплавства в Ізмаїлі оголосили так званий «італійський страйк». Вони прийшли на робочі місця, але відмовляються розпочати роботу, доки не будуть виконані вимоги закону: надання спецодягу і засобів захисту, а також виплата зарплатних боргів, пояснив Радіо Свобода учасник акції протесту, юрист профспілки «Захист праці» Володимир Симонь.

«Працівникам Дунайського пароплавства не платять 7 місяців. Хоча навіть місячна затримка є кримінальним злочином. Окрім того, робітники не отримують спецодягу та гарячої води, на підприємстві не дотримується техніка безпеки», заявив Володимир Симонь.

Юрист припускає, що невиплата зарплатні судноремонтникам може призвести до колапсу водного транспорту.

Урядовці обіцяють вибити зарплати з директорів пароплавства

Зрештою, до учасників мітингу вийшов директор департаменту державної політики у галузі морського та річкового транспорту Мінінфраструктури Володимир Севрюков і пообіцяв вислухати їхні вимоги. Троє активістів взяли участь у переговорах.

Цього ж дня Міністерство інфраструктури на своєму сайті заявило, що керівництво українського Дунайського пароплавства отримало наказ у найкоротший термін запропонувати шлях ліквідації заборгованості перед його працівниками. Володимир Севрюков заявив, що ще минулого тижня керівники Дунайського пароплавства пообіцяли йому закрити всі проблемні питання в роботі підприємства, передовсім – щодо заробітної плати. Зі свого боку, міністерство заявило про намір змінювати тарифну політику щодо обслуговування кораблів у Ізмаїлі, щоб стимулювати цю галузь.

Профспілковець: Зарплати немає, а прибутки – в офшорах

Андрій Іщенко, представник профспілки «Захист праці» в Одеській області спробував знайти причини проблем у Дунайському пароплавстві. Своїми попередніми висновками він поділився з Радіо Свобода.

«Працівників залякують, і це вдається. Наразі п’ятнадцятьом із них погрожують кримінальними справами. Реально – з підприємством працюють три дочірні компанії, які перебувають у приватних руках. Вони є офшорними: зареєстровані – відповідно – на Кіпрі, Мальдівах та в Панамі, – пояснює Андрій Іщенко. – Саме вони є посередниками в роботі державного підприємства і отримують вигоду, а воно – накопичує борги», – розповів Іщенко.

Крім того, за словами Андрія Іщенка, офшорні компанії реалізують схеми з мінімізації оподаткування.

Із запитаннями про причини фінансових труднощів та зарплатних боргів Радіо Свобода звернулося до Мінінфраструктури. Проте у прес-службі відповіли, що окрім загального коментаря на сайті відомства, жодних інших оцінок ситуації в Дунайському пароплавстві влада наразі не дає.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG