Доступність посилання

ТОП новини

Шевченка пом’януть у Софії Київській


Київ – Річницю перепоховання Тараса Шевченка у середу вшанують хоровим співом у Софії Київській. Про це Радіо Свобода розповіла голова наглядової ради організатора заходу – благодійного фонду «Велика родина» Віра Ульянченко. Вона також пояснила, для чого фонд разом з Інститутом президента Віктора Ющенка наразі намагається заручитися підтримкою чинного глави держави.

– Фонд організовує хорову прем’єру. На заході, який відбудеться у Софії Київській, ми зробимо місце, де можна буде поставити свічки і пом’янути Тараса Григоровича. А у самій церкві хоровий колектив «Київ» виконає твір Сильвестрова «Псалми Шевченкові».

– Хто зможе відвідати цей захід?

– Ми запросили багато відомих людей: і художників, і композиторів, і ректорів, і нашу політичну еліту. Ми запросили абсолютно всіх керівників парламентських фракцій, членів комітету культури і духовності. На жаль, церква не зможе прийняти велику кількість людей, які б хотіли втрапити на цей захід. У зв’язку з цим Національне радіо транслюватиме цей концерт у прямому ефірі, а Перший національний покаже його о першій годині ночі 23 травня.

– Які ще заходи Ваш фонд готує у рамках святкування Шевченківського ювілею?

– Ми уже два роки працюємо над проектом «Шевченко-200». Ми провели у минулому році велике літературно-мистецьке свято «У сім’ї вольній-новій» у Харкові, на День Незалежності у Вінниці відбулася велика художня виставка «Наш Тарас», концерт колективу народних інструментів, які виконували твори Шевченка. Ми провели велику художню виставку спільно з Національною спілкою художників у Будинку художника. В цьому році у Національній опері ми відкрили сезон прем’єрою твору Євгена Станковича «Страсті за Тарасом». 25 травня, у перший день відзначення Дня Києва, ми спільно з Київською міською адміністрацією проводимо дитячий арт-пленер «Шевченко: молодий погляд» біля пам’ятника Шевченку напроти червоного корпусу Національного університету. У ньому братимуть участь близько 350 дітей віком від 10 до 17 років, які навчаються у художніх школах, різних естетичних студіях. Наші знамениті художники проведуть для них майстер-клас.

– А які заходи будуть організовані вами безпосередньо у 2014 році?

– Наступного року фонд разом із Інститутом президента Віктора Ющенка ініціює велику виставку у «Мистецькому арсеналі». Ми звернулися до президента України Віктора Януковича з проханням підтримати цю ідею провести велику виставку шевченкових робіт, які є у наших музеях, і багато серед них оригіналів, які ще ніколи не були виставлені, а також рукописів, які знаходяться в Інституті літератури. Щодо другої частини виставки, то ми хочемо, щоби це була Шевченкіана, яка теж знаходиться у музеях чи у приватних колекціях. Ми хочемо запросити до участі Росію, Казахстан, можливо, навіть Вільнюський університет, де є роботи і деякі матеріали, пов’язані з життям Шевченка. Але успіх цей проект матиме тоді, коли його підтримають на найвищому рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG