Доступність посилання

ТОП новини

Поки що Київ веде ігри і з ЄС, і з Росією (європейська преса)


Прага – У Західній Європі, як повідомляє преса, до сьогодні у низці випадків вміст радіоактивного цезію у м’ясі диких тварин часто перевищує допустимі норми це є наслідком Чорнобиля. ЄС і Польща сподіваються підписати угоду з Україною про асоціацію, але, як вважають експерти, влада Віктора Януковича поки що не демонструє щодо цього очевидного бажання. Деякі з європейських газет також попереджають, що дороги в Україні найнебезпечніші у Європі.

Проби м’яса диких тварин на допустимий вміст цезію-137 (результат аварії на Чорнобильській АЕС) експертами в Німеччині та Австрії, як повідомила австрійська Der Standard, і нині бувають невтішними. Так, через 27 років після ядерної катастрофи в Чорнобилі дикі кабани в Німеччині подекуди все ще дуже сильно уражені радіоактивним цезієм-137. Після нещодавнього полювання поблизу Ауґсбурга в Баварії (земля Німеччини) всі 37 вбитих кабанів мали вміст цезію в понад 10 тисяч беккерелів на кілограм, і це м’ясо повинні були знищити. З вмістом цезію у 600 беккерелів на кілограм таке м’ясо в ЄС не можна реалізовувати. Міністр охорони здоров’я Австрії Алоїз Штеґер також підтвердив у відповіді на парламентський запит, що в угіддях країни стаються випадки перевищення допустимих норм цезію у м’ясі диких тварин. Це стосується не лише диких кабанів в Австрії, а й м’яса сарн та інших диких тварин.

Британський оглядач Financial Times Ніл Баклі пише у середу в аналізі польської дипломатії в ЄС, що Варшаві не завжди вдається реалізовувати свої зовнішньополітичні ініціативи у рамках загальноєвропейської політики. І це, як вважає Баклі, показали межі можливого для Польщі в ініціативі ЄС щодо політики «Східного партнерства», що має на меті зближення у відносинах Брюсселя з колишніми радянськими республіками. Таке партнерство висуває завдання наближення до ЄС Білорусі, України, Вірменії, Молдови, Азербайджану та Грузії – підписання з ними політичних і торгових угод. ЄС сподівався підписати таку угоду з великим східним сусідом Польщі – Україною – під час саміту ЄС і «Східного партнерства» цього листопада у Вільнюсі. «Офіційні особи, – як вказує Ніл Баклі, – включно з колишнім польським президентом Александром Квасневським і міністром закордонних справ Радеком Сікорським, провели значну роботу у намаганнях переконати президента України Віктора Януковича втілити політичні реформи, необхідні для підписання угоди». Але, як зауважує британський оглядач, у підсумку, «Київ поки що, як виглядає, більш переймається намірами грати з ЄС і Росією на їхніх суперечностях, аніж зближуватися з котроюсь із цих сторін».

Польська Rzeczpospolita оприлюднила оцінки експертів Світового банку, які вважають, що акциз на продаж бензину мав би бути в Україні подвоєний, щоб вистачало на ремонти занедбаних тут автошляхів. Попередник президента Януковича Віктор Ющенко підняв акциз на 50 відсотків, але при нинішній владі він залишається незмінним. У Німеччині, наприклад, акциз пропорційно до ціни бензину у три рази вищий. Тож газета з Варшави констатує: українці мало платять за бензин і доводять свої автомобілі до трагічного стану по бездоріжжю. Українські дороги, як тут наголошено, вважаються найгіршими і найбільш небезпечними у Європі. Є ями не лише на автострадах, але й у центрі столиці. Видання нагадує, що нещодавно розлючені водії принесли під адміністрацію президента в Києві свої пошкоджені частини автомобілів з вимогами відшкодувати їм збитки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG