Доступність посилання

ТОП новини

Генконсул Росії в Сімферополі має залишити межі України – Рефат Чубаров


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Голова фракції «Курултай-Рух» кримського парламенту, перший заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України заявити про небажаність перебування генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андреєва на території України у зв’язку з його висловлюваннями в інтерв’ютелеканалу ATR, в якому він фактично виправдав депортацію кримських татар.

«Я думаю, зробить честь російському керівництву негайне відкликання так званого дипломата, а честю для нашої держави буде негайне повідомлення пану Андреєву про його небажане перебування на території Української держави», – заявив Чубаров, виступаючи на пленарному засіданні кримського парламенту.

«Пан Андреєв захищений своїм дипломатичним статусом. Але він, однак, має дотримуватися відповідного законодавства країни перебування. Від імені своїх колег із фракції «Курултай-Рух», від імені сотень кримських татар, що з ночі обривають мої телефони, я вимагаю від прокуратури Криму, від СБУ дати правову оцінку висловлюванням пана Андреєва. Зрозуміло, що очікуємо офіційної оцінки на те, що сталося, від Ради Міністрів Криму, від постійного представника президента в АРК та від Верховної ради АРК», – заявив Чубаров.

У інтерв’ю телеканалу ATR генконсул Росії в Сімферополі Андреєв висловив переконання, що «тема колабораціонізму та пособництва окупантам має бути присутньою в усіх заходах», які стосуються депортації кримських татар. Як вважає Чубаров, таким чином Андреєв «допустив образливі, цинічні за своєю суттю твердження на адресу кримськотатарського народу та на адресу кожного кримського татарина. При цьому на уточнювальне запитання журналіста, Андреєв кілька разів повторив, що його позиція відповідає офіційній позиції Росії». На зауваження кримської журналістки Лілі Буджурової про те, що його висловлювання можуть бути образливими для кримськотатарського народу, заявив: «Я щось нове зараз сказав? Мені не потрібні ваші поради. Все, що я сказав, це абсолютно офіційно. Запишіть і прокручуйте будь-якому кримському татарину. Моє слово і слово Росії мають лунати, повинно бути відомо, зокрема й моє інтерв’ю, для того, щоб правда про Велику Вітчизняну війну лунала... Це саме тематика зради».
XS
SM
MD
LG