Доступність посилання

ТОП новини

Львівський аеропорт умисно доводять до банкрутства, щоб приватизувати?


Львів – Уже рік як Львів має новий сучасний Міжнародний аеропорт імені короля Данила. Однак його потенціал використовується менш ніж на 10%. Відтак виникає логічне запитання: чому збудували величезне летовище, вклавши понад 4,5 мільярди гривень із держбюджету, а підприємство не розвивається?

Ще до проведення Євро-2012 у Львові, мабуть, не було людини, яка б не сказала, що місто не матиме ніяких перспектив розвитку без сучасного летовища. І нині ця думка незмінна. Втім, досі так і не з’явилися очікувані авіарейси у США та Канаду, не збільшується їхня кількість, зокрема, й у європейські міста.

Нині зі Львова можна долетіти у Мюнхен, Варшаву, Рим, Дортмунд, Венецію, Мілан і ще кілька міст Кіпру і Греції, у два російські міста, є кілька рейсів у курортні міста Туреччини, Єгипту, Хорватію. Менш як рік діяв рейс Львів-Прага, і раптово його припинили. Чеські авіалінії повідомили, що до кінця цього року рейс не відновлять. Зупинено рейси у Краків і Вроцлав.
Львівський міжнародний аеропорт, новий термінал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Львівський аеропорт не використовує потенціал

Рахункова палата України недавно підрахувала, що потенціал львівського летовища використовується на 8%. Адже на рік аеропорт міг би пропускати 7 мільйонів 300 тисяч пасажирів, а торік ця цифра становила у дванадцять разів менше. За можливості пропустити більше ніж 20 тисяч пасажирів за добу реально це – півтори тисячі.

Менеджер з маркетингу державного підприємства «Аеропорт «Львів» імені короля Данила» Галина Винарчик розповіла, що торік львівський аеропорт суттєво збільшив авіаперевезення у порівнянні з попередніми роками, і зі Львова тепер можна дістатись у 23 різні напрямки.

«Найдальша точка це Баку, сподіваємось, що рейси будуть не лише у літній період. Буде запущено рейс з вересня до Об’єднаних Арабських Еміратів, ведемо переговори з іншими авіакомпаніями про нові рейси. Кількість напрямків зростатиме», – зауважила менеджер.

Оскільки левову частку туристів у Львові становлять гості з українських міст, тому мерія постійно апелює до уряду щодо необхідності розвитку внутрішніх авіаперевезень, доступних за цінами, зокрема у Харків, Донецьк. Наразі можна долетіти у Київ і Сімферополь.

«На базі аеропорту буде авіаконгрес, а це дуже нам цікаво, бо це промоція не лише аеропорту, але й Львова, як залучення інших авіакомпаній», – каже міський посадовець Олег Засадний.

На львівський аеропорт «поклали око»

Експерти наголошують, що найбільшою причиною того, що потенціал львівського та інших аеропортів в державі не використовується, є монополізація ринку авіаперевезень, а тому ціни на квитки значно вищі, ніж у європейських країнах. Досі Україна зволікає з підписанням угоди про відкрите небо, що дало б можливість збільшити пасажиропотік.

Українські летовища, які є у державній власності, умисно доводять до банкрутства, демонструють неефективність львівського аеропорту, щоб приватизувати, переконаний парламентар Степан Кубів із фракції «Батьківщина».

«Вони хочуть показати, що аеропорт збитковий, взяли у державні руки, показують неефективність використання і за безцінь з боргами продадуть. Коли будуть борги знецінені – і куплять ті, хто хоче купити. Олігархи чи оточення «Сім’ї» – це одне і теж. Це те саме, що сталося з залізницею. При керівництві міністра, нині покійного, Кирпи залізниця давала 12 мільярдів прибутку, тепер вона збиткова і пішла приватизація. Так буде і з авіаперевезеннями. Сучасний аеропорт потрібен західному регіону – з європейської перспективи особливо», – наголошує народний депутат.

Допоки в Україні зволікають з дешевими авіаперельотами, такі послуги львів’янам пропонують польські летовища, які рекламують себе у Львові.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG