Доступність посилання

ТОП новини

Учасницю Pussy Riot Альохіну суд залишив тюрмі


Марія Альохіна
Марія Альохіна
Ленінський районний суд в місті Березники Пермського краю Росії відмовився задовольнити клопотання про умовно-дострокове звільнення учасниці групи Pussy Riot Марії Альохіної, засудженої на два роки колонії за панк-молебень у храмі Христа Спасителя. Крім того, суддя відмовив засудженій в особистій присутності на засіданні, не звернув уваги на її голодування на знак протесту і, нарешті, всупереч її волі призначив державного адвоката. Захисники Альохіної стверджують, що суддя порушив закон, і мають намір оскаржити рішення.

Рівно дві хвилини знадобилося судді Михайлові Шагалову для того, щоб оголосити рішення про відмову Марії Альохін в умовно-достроковому звільненні.

«Засуджена Альохіна заохочень не має, на заходи виховного впливу реагує вибірково ... Правослухняна поведінка можлива тільки під контролем», – заявив суддя.

Проти дострокового звільнення Альохіної виступала адміністрація колонії, де вона утримується. Захист має намір оскаржити рішення суду.

Попри прохання Альохіної доставити її до суду, суддя вирішив, що її особиста участь на засіданні є необов’язково. Засуджена активістка обурилася, оголосила, що вона не буде брати участь у суді по відеозв'язку, сповістила присутніх і суддю, що на знак протесту вона починає голодування і забороняє своїм захисникам брати участь у процесі щодо її умовно-дострокового звільнення до її етапування до суду.

«Нехай сидить тут трійка – суддя, прокурор і співробітник табору – вирішують мою долю поза змагання в суді», – заявила Альохіна. Після цього адвокати пересіли в зал на місця для публіки, а суддя оголосив перерву до четверга.

Коментуючи причину відмови Альохіної від участі в процесі, її адвокат Ірина Хрунова заявила в інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода, що у її підзахисної не було можливості ознайомитися з матеріалами справи, а тому, засідання суду вона вважає «формальністю».

«Це – не процес. Це – формальність. Тому ми домовилися з Машею, що якщо суд не піде на те, щоб її доправили до зали суду, то вона буде відмовлятися від участі у процесі. А оскільки клієнт відмовився від участі в процесі, то і в мене така ж роль», – пояснила адвокат.

Марія Альохіна та Надія Толоконникова відбувають дворічне ув’язнення за звинуваченням у хуліганстві за участь у панк-молебні проти Володимира Путіна, влаштованому в московському храмі Христа Спасителя. Ще одна учасниця акції Катерина Самуцевич покарана умовно.

Правозахисники заявляють про надмірно суворий вирок учасницям Pussy Riot.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG