Доступність посилання

ТОП новини

Який план реалізують сексуальні меншини в Києві у суботу? (європейська преса)


Прага – Amnesty International публічно назвала «ганебним» рішення влади Києва через суд заборонити «Марш рівності» сексуальних меншин України 25 травня. Низка європейських видань звертає увагу на те, що вже другий рік підряд влада в Україні блокує проведення маршів лесбійок і геїв, що суперечить європейській Конвенції з прав людини та рішенням Європейського суду з прав людини. Оглядачі наголошують, що влада в Україні діє всупереч заявам Європейського союзу і багатьох посольств в Києві, які висловилися на підтримку «Маршу рівності» у столиці України. Європейські газети також попереджають, що Грузію з її останніми арештами колишніх урядовців можуть очікувати такі ж перешкоди в ЄС, як і для України під владою Віктора Януковича.

Речник Amnesty International в Києві Макс Такер, як повідомляє веб-сайт цієї організації, заявив, що заборона владою столиці України «Маршу рівності» сексуальних меншин 25 травня «є ганебним рішенням на шкоду Києву». «Замість того, щоб дозволити всім його жителям брати участь у святі культури, міська влада обмежує і вибирає, кому дозволити брати участь у цьому. Таку дискримінацію не можна допустити», – вважає Макс Такер. Цю заяву наводить низка європейських видань. Речник об’єднань сексуальних меншин в Україні Стас Міщенко через Amnesty International також наголосив, що влада в Києві «не лише намагається заборонити наше право на свободу зібрань, вона також заперечує нам можливість справедливої участі в судовому засіданні на цю тему». Веб-сайт Amnesty International також висвітлює суперечливу позицію суду Києва у четвер, коли він відмовився реагувати на посилання представників сексуальних меншин на статтю 11 європейської Конвенції з прав людини та рішення Європейського суду з прав людини, котрий кілька разів скасовував заборони на марші сексуальних меншин в різних країнах. Впливова міжнародна організація нагадує тут, що Європейський союз і багато чисельні посольства західних країн заявили про свою підтримку «Маршу рівності» в Києві 25 травня.

Лондонська The Guardian нагадує, як жорстоко минулого року молодики-гомофоби Києва побили лідера «Гей-форуму» України Святослава Шеремета після того, як зірвали проведення в столиці спроби проведення маршу сексуальних меншин. Газета також зауважує, що й цього року «український суд блокує перший «Марш рівності» лесбійок і геїв України». Видання з Лондона також констатує, що «у той час, як визнання прав сексуальних меншин має успіхи на Заході, антипатія до гомосексуалістів залишається ще сильною в Україні та інших колишніх частинах СРСР». Газета нагадує, що у радянські часи гомосексуалізм був кримінальним злочином і що сьогодні проти нього виступає православна церква, що підтвердилося і нещодавно в Грузії. В Україні, як інформує The Guardian, сексуальні меншини підтримують лише від 7 до 12 відсотків населення, тоді як у Великій Британії – до 80 відсотків. Газета також цитує відомого активіста сексуальних меншин Володимира Науменка, який каже: «Тут відчувається нестача інформованості про те, хто насправді такі геї та лесбійки. Вони насамперед люди. Вони – люди, які хочуть щастя для себе», – підкреслив Науменко.

Польська Rzeczpospolita цитує речника комітету організації «Маршу рівності» Олену Семенову, коли вона сказала Радіо Свобода, що «ми приготували план «б», знаючи, що будуть перешкоди». «Ми не згодні із пропозиціями зміни терміну маршу і 25 травня будемо на вулицях Києва», – наголосила вона.

Британська Financial Times вважає, що «Грузія потребує більше верховенства права, а не політичної помсти», маючи на увазі останні арешти владою мільярдера Бідзіни Іванішвілі свої політичних опонентів з попереднього уряду країни. «Грузинська демократія виглядає як ніколи слабкою під керівництвом Бідзіни Іванішвілі – прем’єр-міністра-мільярдера», – констатує газета з Лондона. Газета нагадує, як цього тижня президент Міхеїл Саакашвілі порівняв арешт колишнього прем’єр-міністра Вано Мерабішвілі із ув’язненням в Україні за політичним мотивами колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Газета також вважає, що ЄС справедливо попередив цього тижня Грузію щодо чесного правосуддя, бо у іншому варіанті амбіції уряду Іванішвілі на європейську інтеграцію «зустрінуть ті ж самі перешкоди, які тепер стоять перед Україною президента Віктора Януковича».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG