Доступність посилання

ТОП новини

Влада зацікавлена у тому, щоб ВО «Свобода» сприймали як антисемітів?


Київ – Асоціація єврейських організацій та общин України наголошує: немає підстав стверджувати, що в країні наростає антисемітизм. Просто чинна влада залякує громадян та міжнародну спільноту тим, що в Україні з’явився «неонацизм», щоб дискредитувати опозицію.

Влада накидає на опозицію ярлики «фашисти» й «антисеміти», щоб нав’язати громадянам безальтернативні вибори. Цей прийом багато разів використовувався політичними силами, які не хотіли йти з влади, але не мали чим похвалитися перед власним народом. Вперше з часів незалежності «влада зацікавлена в тому, щоб було більше випадків антисемітизму». Влада хоче підійти до виборів, нав’язавши суспільству модель: «ми такі, які є, але ті, хто протистоять нам, – фашисти і антисеміти», наголосив в ефірі програми «Ми разом» голова Асоціації єврейських організацій та общин України Йосип Зісельc. Тому Асоціація єврейських організацій та общин України звертатиметься до США з поданням, у якому висловить свою незгоду з тим, що Україну включено до переліку держав, де наростає антисемітизм.

Йосип Зісельс наголошує, що в Україні є прояви ксенофобії й антисемітизму, але моніторинг демонструє, що є тенденція до зменшення їхньої кількості. До того ж ситуація в Україні не є такою загрозливою, як в Росії, де з 2007 року на ґрунті расизму та ксенофобії було убито 160 людей. В Україні з 2006 року експерти нарахували 13 жертв расизму, повідомив Радіо Свобода член Генеральної ради Євразійського єврейського конгресу, керівник програми моніторингу та аналізу проявів ксенофобії Конгресу національних громад України В’ячеслав Ліхачов.

Представники єврейської спільноти України наголошують, що штучне розпалювання національної ворожнечі та антисемітизму є дуже небезпечним. Проблема України, наголошують експерти, у тому, що громадяни є «дуже толерантними до нетолерантності».



В Україні є націонал-радикали, і вперше партія такого спрямування потрапила до парламенту, однак офіційні ресурси ВО «Свобода» та офіційні виступи лідерів цієї партії не містять антисемітської риторики, наголошує Йосип Зісельс. На його думку, влада, розігруючи карту «антифашизму» та «антисемітизму», є небезпечнішою для суспільства, аніж праворадикальне ВО «Свобода».

«Схема, коли всю опозицію намагаються представити як «фашистів», – це небезпечна спекуляція. У чому небезпека? Якщо ми весь час описуємо якусь групу людей як агресивних фашистів, а цієї агресії не відбувається, а ми чекаємо побачити цю агресію по телебаченню, то тоді цих людей провокують на цю агресію. Це небезпечно для суспільства, це небезпечно для самої влади», – сказав Радіо Свобода В’ячеслав Ліхачов.
23.05.2013
Розігрування карти «антисемітизму» для політичних цілей є дуже небезпечним

«Українське суспільство надто толерантне до нетолерантності, воно надто терпиме до тих, хто виявляє ненависть» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG