Доступність посилання

ТОП новини

Покутському місту Тлумачу сповнилося 800 років (ФОТО)


Пішою ходою з покладанням квітів до пам’ятників Тарасові Шевченку, борцям за волю України, засновнику міста Товмача та міністрові ЗУНР Іванові Макуху розпочалося в неділю святкування 800-річчя міста Тлумача та Дня героїв, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Попри дощ чимало гостей зібралося на відзначення ювілейної дати одного з найстаріших міст Прикарпаття, перші літописні згадки про яке з’явилися за князювання Ярослава Осмомисла.

В урочистостях узяли участь представники влади і громадських організацій, духовенство, молодь. Було освячено герб і прапор міста.

Як повідомив народний депутат Володимир Шкварилюк, «таки вдалося у Верховній Раді вибороти чи випросити на відзначення 800-річчя міста 3 мільйони гривень і ще 4 мільйони гривень на будівництво у Тлумачі першого спортивного комплексу». А ще як представник парламентської опозиції він висловив побажання «обрати у 2015 році не царя, а слугу народу, якого призначить український уряд».

Свого часу у повітовому містечку Товмач (так раніше називався Тлумач) працював адвокатом Іван Макух, який був послом (депутатом) до Галицького сейму, а згодом державним секретарем праці й відбудови та державним секретарем внутрішніх справ Західно-Української Народної Республіки.

У програмі святкувань концертно-мистецькі виступи і спортивні забави, виставка-ярмарок майстрів декоративно-ужиткового мистецтва і майстер-класи народних умільців, фестиваль дитячої і вчительської творчості та парад байкерів вулицями міста.

Це перший етап відзначення 800-річчя Тлумача, у серпні тут відбудуться фестиваль короваю і меду та мандрівний фестиваль «Смачний Спас», а у вересні – фестиваль аматорського мистецтва «Покутські джерела».
XS
SM
MD
LG