Доступність посилання

ТОП новини

ЄС привітав згоду Сербії і Косова нормалізувати відносини


Катрін Аштон на прес-конференції у Брюсселі вітає рішення Сербії і Косова, 27 травня 2013 року
Катрін Аштон на прес-конференції у Брюсселі вітає рішення Сербії і Косова, 27 травня 2013 року
Європейський союз привітав сьогодні згоду Сербії і Косова на план втілення досягненої раніше угоди про нормалізацію відносин між ними.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила у Брюсселі, що цей план має на меті «вирішити проблеми на місцях і забезпечити швидкий шлях Сербії і Косова до Євросоюзу».

План, у принципі схвалений прем’єр-міністрами Сербії і Косова в середині минулого тижня, у Приштині затвердили майже відразу, але Белград зробив це тільки пізно ввечері вчора, домагаючись гарантій, що ця згода не означатиме визнання односторонньо проголошеної самостійності Косова.

Поступ у втіленні домовленості про нормалізацію відносин, досягненої минулого місяця, є вирішальним для рішення Європейського союзу, що має бути ухвалене наступного місяця, чи починати переговори про вступ до ЄС із Сербією і про укладення угоди про асоціацію з Косовом.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі, але на вимогу Євросоюзу Белград змушений домовлятися з Приштиною.
XS
SM
MD
LG