Доступність посилання

ТОП новини

Що заважає українським журналістам почуватися безпечно?


© Влад Содель
© Влад Содель
Київ – Уже другий день під МВС стоїть намет активістів руху «Стоп цензурі!», який служить інформаційним центром і має нагадувати правоохоронцям про їхній обов’язок розслідувати обставини нападу на журналістів 18 травня. Раніше МВС уже визнало «нерішучість» співробітників міліції під час мітингів у столиці 18 травня. Про це заявив начальник головного управління МВС України в Києві Валерій Коряк на засіданні парламентського комітету зі свободи слова. Це сталося після пікету під будівлею уряду з вимогою ефективного розслідування нападу на журналістів Ольги Сніцарчук та Влада Соделя. Якби медійники не вийшли на вулиці, всі розслідування швидко зійшли б нанівець, переконані активісти.

Глава уряду Микола Азаров «пробачив» журналістам акцію протесту, коли ті на засіданні Кабміну повернулися до нього спиною, вимагаючи розслідування нападу на своїх колег Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя, і вирішив не позбавляти їх акредитації. Про це повідомили протестувальникам перед будівлею уряду, а у МВС запевнили, що випадок розслідують. Сергій Бурлаков із управління зі зв’язків з громадськістю міністерства зазначив: проводять ще одне, внутрішнє, розслідування за звинуваченням у бездіяльності правоохоронців.

Парламентський комітет з питань прав людини в офіційній заяві висловив вимогу МВС та Генпрокуратурі притягти до відповідальності за насильство на мітингу 18 травня. Питання щодо побиття журналістів розглядав і парламентський комітет зі свободи слова. Випадок дикий, однак він міг трапитися у будь-якій країні, переконаний секретар комітету, депутат від КПУ Олександр Голуб. Інша справа, як на нього реагує влада.

«Перш за все, правоохоронні органи на сьогодні не готові виконувати положення законів щодо журналістів: немає досвіду щодо цього, не має і дуже багато бажання для цього. На цьому рівні є досить серйозні проблеми», – каже депутат.

А заступник голови комітету, свободівець Ігор Мірошниченко пов’язує сутички на мітингу із «реалізацією сценарію чинного режиму із залякування журналістів».

«Але разом з тим, наша солідарність може проявлятися лише у заявах, очевидно, що влада на це не буде реагувати», – додає політик.

Влада змушена виправдовуватись – Луканов

Журналісти пішли правильним шляхом: досягли суспільного резонансу, вийшовши на вулиці, тепер влада змушена виправдовуватися, переконаний голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов. На його думку, на сьогодні в Україні чогось досягти у взаємодії із державою, тільки змушуючи її увесь час перебувати у полі зору громадськості.

«Практика показує: коли суспільного резонансу не було, було багато справ аналогічних у різних регіонах, і влада спускала їх на гальмах», – зауважує Луканов.

Протести проти свавілля щодо журналістів тривають і в регіонах.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG