Доступність посилання

ТОП новини

У пострадянських чиновників два рефлекси: забороняти і шукати інструкції (огляд преси)


Київ – В Україні досі немає закону для врегулювання проведення мирних зібрань, констатує газета «День». Видання порівнює ситуацію, яка склалася навколо мирних зібрань в Україні, з трагікомедією, адже часом заборони настільки абсурдні, що викликають навіть не обурення, а щирий подив невгамовній фантазії органів місцевої влади. «Це було б добре, якби Україна була з усталеною демократією та верховенством права, – коментує експерт видання. – Але український пострадянський чиновник має тільки два основні рефлекси: забороняти те, що не дозволено згори, і не керуватися загальною нормою, а шукати інструкції для своїх дій в якихось підзаконних актах, виданих ним самим чи його начальником».

Зараз у влади стратегічною метою є не Європа, а отримання зниження ціни на газ, стверджує газета «День». І тактика тут виступає на перший план. Європу Київ лякає проросійським поворотом, Москву – проєвропейським. Чогось досягти вдалося, але з газом проблема залишається. Кремль ці ігри чудово розуміє й стоїть непорушно. Якщо залишити осторонь газове питання, то поїздка до Астани президента Януковича має й внутрішньополітичну мету. Хоч як крути, а президентські вибори наближаються. І для нього й Партії регіонів важливо за постійного падіння рейтингів зберегти базовий електорат, який здебільшого орієнтований на Росію. Про це йдеться в статті «До Європи – оглядаючись на Митний союз»?

У свій час імператор Наполеон Бонапарт стверджував, що є два важелі, якими можна рухати людей, – страх і особистий інтерес. Цей політичний рецепт не втратив своєї актуальності і нині, стверджує газета «Сегодня». Звичайно, ефективніше використовувати обидва важелі. Але щоб грати на особистому інтересі, потрібно щось запропонувати людям – гроші, славу, кар'єрні перспективи. Коли запропонувати нічого, залишається тільки один важіль – страх. І, схоже, Україна, як пише видання, прийшла саме до цього. Якщо раніше українців зваблювали привабливими обіцянками, то зараз головним чином лякають. Українська влада більше не обіцяє народу покращення життя вже сьогодні – тепер на порядку денному боротьба з фашистською загрозою. У опозиції в хід йдуть страхітливі картини на кшталт навали гопників. Конкуренції програм не вийшло, і українська політика перетворюється на змагання жупелів. Чий бука виявиться страшніший, той і переміг.

Однією з основних тенденцій на валютному ринку Україна останнім часом є помітне зниження інтересу населення до купівлі валюти. Як пише газета «Факти», українці стали відмовлятися від валютних вкладів у банках і купівлі доларів. На думку фахівців, нинішня ситуація пов'язана з тим, що пропозиція валюти на внутрішньому ринку України істотно підвищилася, а обмінний курс гривні стабілізувався.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG