Доступність посилання

ТОП новини

П’ята колона імперії крокує вздовж Дніпра (європейська преса)


Прага – Західні експерти заявляють на сторінках преси, що Кремль найбільше боїться революції на кшталт української помаранчевої та наступу ісламу, тому Москва намагається збільшити свої озброєння і військову присутність де лише можливо. Президент Росії Путін все активніше пробує грати першу скрипку у внутрішній політиці України і також посилює військову присутність в Криму. Газети також цитують чеське Міністерство закордонних справ, котре спростовує звинувачення на адресу Чехії з боку заступника генпрокурора України Рената Кузьміна. Спортивні оглядачі в Європі скептично розцінюють шанс українського олімпійця і спортивного функціонера Сергія Бубки обійняти посаду президента Міжнародного олімпійського комітету.

Оглядач польського часопису Uwazam Rze Михайло Козак переконаний, що «Росію неможливо собі уявити у ролі регіонального лідера без контролю над Україною». І, на думку Козака, українські простори потрібні господарям Кремля не для якогось там нападу на Європу, а для контролю над українськими чорноземами, бо це, як стверджує польський аналітик, «гарантія провідних позицій у світі перед наступом прогнозованої продовольчої кризи». Тому не дивно, як стверджує Козак, що Росія зміцнює свої військові позиції у Криму, підтримує створення нової проросійської політичної сили «Російський рух» в Одесі. Цю нову силу в Україні навіть в Москві не гребують називати «опорою п’ятої колони Росії», на підтримку котрої готові виступити до 15 тисяч російських механізованих військ у тому ж Криму.

Чеське видання IHNED інформує, що заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін на сторінках української версії часопису Forbes звинуватив Чехію у наданні своєї території політичним втікачам з України для можливостей готувати кроки, направлені на дискредитацію президента Віктора Януковича. Газета з Праги також публікує витримки з заяви Міністерства закордонних справ Чехії, коли речник відомства Йогана Ґрогова наголошує, що «міністерство зі здивуванням ознайомилося з висловлюваннями заступника генерального прокурора України Кузьміна та вірить, що у цьому не було прямого зв’язку з Чехією». «Йдеться лише про внутрішньоукраїнську дискусію, котра нашої держави ніяк не стосується», – підкреслила Ґрогова.

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung вважає, що колишній чемпіон світу із стрибків із жердиною з України Сергій Бубка, котрий виставив свою кандидатуру на посаду глави Міжнародного олімпійського комітету як ймовірного спадкоємця бельгійця Жака Роґґе, не має на перемогу 10 вересня, під час голосування в Буенос-Айресі, реальних шансів. Видання з Цюриха наголошує, що найбільше шансів зайняти місце Роґґе мають 59-річний німець Томас Бах, а також 60-річний китаєць із Сінгапуру Нґ Сер Міанґ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG