Доступність посилання

ТОП новини

Парламентарі ЄС та «Східного партнерства» чекають проривів у Вільнюсі


Брюссель – Вільнюський саміт, енергетика, боротьба з бідністю, регіональні конфлікти – ці та інші питання протягом останніх днів були у центрі уваги представників ЄС та країн «Східного партнерства». Вони провели у Брюсселі засідання парламентської асамблеї «Євронест». Водночас парламентарі не захотіли висловити спільне занепокоєння кримінальними справами колишніх прем’єр-міністрів України та Грузії, хоча саме таку ініціативу висунула найбільша політична сила Європарламенту – Європейська народна партія.

Парламентарі з країн «Східного партнерства» та депутати Європарламенту у середу завершили широку програму засідань у рамках парламентської асамблеї «Євронест». Виступаючи на одному з круглих столів, єврокомісар із політики сусідства та розширення Штефан Фюле чітко сформулював очікування від Вільнюського саміту, що відбудеться у листопаді. На його думку, цей саміт стане справжнім проривом у перетвореннях всього регіону та у відносинах Євросоюзу зі східноєвропейськими країнами пострадянського простору.

«Цього разу ми сподіваємося не лише підписати угоду про асоціацію з Україною й парафувати подібні угоди з Молдовою, Грузією та Вірменією. Ми також надіємося підбити підсумки процесів візової лібералізації. Деякі країни зможуть підписати угоди про реадмісію та спрощення видачі віз. Однак зверніть, будь-ласка, увагу на зміцнення демократичних інституцій у ваших країнах, починаючи, звичайно, з тієї, де ви особисто працюєте», – закликає він українських, грузинських, вірменських депутатів та членів парламентів інших країн «партнерства».

Тим часом віце-президент Європейського парламенту Яцек Протасевич каже, що для успіху Вільнюського саміту ще потрібні додаткові зусилля.

«Ми очікуємо більших результатів з боку України щодо наших ключових вимог. Тобто судочинна реформа, зміни до закону про вибори та вирішення проблеми вибіркового правосуддя таким чином, щоб досягти прогресу та гарантувати успіх України на Вільнюському саміті», – каже віце-президент Європарламенту.

Сигнал занепокоєння, який не прозвучав

Співголова «Євронесту», депутат від «Батьківщини» Борис Тарасюк зі свого боку закликав пильнувати дотримання демократичних принципів. У країнах «Східного партнерства» з’явився великий набір можливостей, але їхні уряди не повинні сидіти, склавши руки.

«Важливо, щоб ми, члени парламентської асамблеї «Євронест», стежили за тим, що є для нас важливим і що нас об’єднує. Це – цінності, на яких базований Європейський союз та парламентська асамблея «Євронест», – заявив Борис Тарасюк.

Водночас парламентська асамблея «Євронест» не змогла включити до резолюції засідання положення про стурбованість вибірковим судочинством щодо колишнього прем’єр-міністра Грузії Вано Мерабішвілі та екс-прем’єра України Юлії Тимошенко, як того хотіла Європейська народна партія.

Євродепутат від Болгарії Евґені Кирилов, який став співголовою «Євронесту» замість призначеного міністром закордонних справ Болгарії Кристиана Виґенина, зауважив, що слідство ще триває, але, незважаючи на те, що поправки не підтримали, це не означає, що Європарламент не занепокоєний випадками вибіркового судочинства в Україні та Грузії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG