Доступність посилання

ТОП новини

Посол ЄС сумнівається в підписанні угоди з Києвом без вирішення питання Тимошенко


Ян Томбінський
Ян Томбінський
Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявляє, що на сьогодні немає гарантій підписання угоди про асоціацію з Україною, оскільки Київ поки що не виконав усіх необхідних умов.

Серед іншого, українська сторона повинна розв’язати справу екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Про це Томбінський заявив на виступі у рамках «Експертного форуму» у Києві.

«Питання щодо звільнення Тимошенко варто ставити главам держав ЄС під час публічних дебатів, оскільки саме вони несуть відповідальність за ухвалення остаточного рішення щодо підписання Угоди про асоціацію. Якщо ви запитаєте про настрій у ЄС, я би сказав, що на даний момент час підписання цього Угоди не гарантовано. якщо ситуація залишиться такою, як зараз», – сказав Томбінський.

Він також наголосив, що Україна повинна виконати свої зобов’язання у частині, що стосується енергетики. Відтак, в реформуванні своєї газотранспортної системи (ГТС) Україна має виходити з тих правил, які діють в ЄС.

«Виводити ГТС з цієї угоди, яка вже парафована, неможливо», – повідомив Томбінський.

Він також зазначив, що якщо статус спостерігача у Митному союзі не передбачає делегування Україною її суверенних прав наддержавним інституціям, це не суперечитиме євроінтеграції України.

«Це дійсно у сфері відповідальності українського президента, уряду, української політики – які у них пріоритети, згідно з законодавством України. Якщо статус спостерігача України у Митному союзі не вимагає делегування суверенних прав країни до органів Митного союзу, – тоді Україна залишиться країною, яка матиме повну суверенність в інших напрямках», – зазначив Томбінський.

Україна розраховує підписати угоду про асоціацію з ЄС на листопадовому саміті у Вільнюсі.
XS
SM
MD
LG