Доступність посилання

ТОП новини

Українська енергетика – «спільник» глобального потепління?


Київ – Поки західні вчені повідомляють про критичне збільшення парникових газів в атмосфері планети, українська влада рапортує про низку проектів, які мають сповільнити зміни клімату. Тим часом, потужності української енергетики залишаються найбільшим у країні джерелом парникових газів, однак використання більш екологічних видів палива гальмують хиби законодавства, кажуть його виробники. Експерти ж радять для зменшення впливу української енергетики на клімат поєднувати енергозбереження та поступове зменшення частки викопного палива в енергетичному балансі.

Глобальне потепління на планеті прискориться і може стати незворотним, якщо газів, які затримують сонячне проміння (парникових газів) стане більше, ніж 400 молекул на мільйон, про це впродовж останніх років говорили світові дослідники парникового ефекту. Проте нещодавно цей рубіж було перейдено: Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США зафіксувало в атмосфері Землі рекордно високу концентрацію вуглекислого газу – 400 молекул на кожен мільйон молекул повітря. Це – не рахуючи метану та інших речовин, які також сприяють потеплінню на планеті. Для порівняння: два сторіччя тому вуглекислого газу в атмосфері було 280 мільйонних часток.

Утім, українці відчули глобальне потепління і без молекулярних підрахунків: минуле літо і нинішня весна показали рекордно високі температури, це підтверджує й національний Гідрометцентр.

Україна продає право на викиди, щоб утеплити будинки

В Україні галузями, які викидають найбільше парникових газів, є енергетика разом із опаленням, розповідають експерти Київського міжнародного енергетичного клубу. Далі йдуть металургія, транспортна та інші сектори економіки. Україна є членом Кіотського протоколу, який зобов’язує країни-учасниці не збільшувати викиди, що можуть впливати на клімат. Однак з 1991 року в Україні вони зменшилися майже удвічі – через економічне падіння. Відтак Україна, за Кіотським протоколом, продає своє право (квоти) на викиди іншим його учасникам.

Міністр охорони довкілля України Олег Проскуряков днями заявив, що Україна готується реалізувати 536 проектів коштом квот на викиди, проданих Японії. Японська сторона вже погодила ці проекти і загалом надасть на їх реалізацію 3,8 мільярда гривень, повідомив міністр. За інформацією його відомства, більшість проектів стосуються утеплення будівель соціальної сфери, що дасть змогу викидати менше парникових газів для їхнього опалення. Один із проектів стосуватиметься переведення МВС на гібридні автомобілі (які під час гальмування виробляють та накопичують електроенергію, а тому витрачатимуть менше пального).

Однак найбільшого забруднювача повітря париковими газами – енергетику – Україна не модернізує належним чином, вважають в Національному екологічному центрі України. Для зменшення викидів вони пропонують змінити Національну енергетичну стратегію, однак наразі ці пропозиції урядом не враховані. Що треба змінити для протидії змінам клімату в енергетичній галузі, Радіо Свобода розповів координатор енергетичної програми НЕЦУ Артур Денисенко.

«Енергетика – це основне джерело парникових газів. Потрібні методичні, поступові кроки. Перше – це модернізація теплоелектростанцій: більшість із них будувалися в 1960-х, за технологіями, розробленими ще раніше. Необхідні комплексні дії з енергозбереження. Ідеться не лише про зменшення втрат на лініях електропередач, а й у теплопостачанні. Тисячі котелень є застарілими, безліч будинків – не утепленими», – констатує Артур Денисенко.

За словами еколога, в Україні робота зі зменшення парникових викидів відбувається набагато млявіше, ніж у Європі. Зокрема, держава могла б замінювати значну частину викопного палива енергією сонця, вітру та рослинним паливом (біомасою). Річ у тому, що солома, тріски чи біогаз при спалюванні теж виділяють оксид вуглецю. Однак, це переробленні рослини, які свого часу отримали його з повітря. Тому таке паливо не сприяє насиченню атмосфери парниковими викидами, вважають у Біоенергетичній асоціації України.

Голова асоціації Георгій Гелетуха наголошує, що Україна має замінювати таким безпечним паливом вугілля, нафту і газ.

Жартують, що головний друг зеленої енергетики України – це президент Росії Володимир Путін
Георгій Гелетуха
«Найбільше вуглецю викидається при спалюванні вугілля, нафтопродукти – на другому місці. Менше оксиду вуглецю дає використання природного газу, але Україна його імпортує, тому цей шлях нам не підходить. Найреальніший вихід – відновлювані джерела енергії. Їх використанню сприяє зростання цін на газ. Жартують, що головний друг зеленої енергетики України – це президент Росії Володимир Путін. В Україні діє «зелений тариф» для відновлюваної енергетики та інші стимули, але не всі з них працюють».

«Зелений тариф» по-українськи: інвестиції «не пройдуть»?

Як приклад, Георгій Гелетуха наводить той факт, що в Європі продавати електронергію за більш високим, «зеленим» тарифом, можуть ті, хто спалюють як рослинні відходи, так і будь-яку біомасу – енергетичну вербу, сорго, деревину. Натомість в українських законах «зелений тариф» для біомаси поширюється лише на відходи. А крім того, з наступного року його матимуть лише ті, хто користуються українським обладнанням і паливом більш ніж на 50%. Однак котли і турбіни для зеленої енергетики в Україні практично не виробляються, пояснює Георгій Гелетуха, а тому нині в державі діють лише чотири невеликі електростанції на біопаливі, загальною потужністю до 10 мегават.

Загалом, за офіційними даними, Україна отримує з відновлюваних джерел трохи більше одного відсотка енергії, тоді як Євросоюз в середньому – 14-15%.

Тим часом заступник голови енергетичного комітету Верховної Ради регіонал Олег Зарубінський наголошує, що зміни до законодавства, зокрема й щодо зеленого тарифу, стимулюють відновлювану енергетику, а отже і зменшення викидів парникових газів.

Захищаючи клімат, треба почати з шахт і з метану – Тодійчук

Проте в України є дуже великий, неврахований обсяг викидів метану, шкідливого для клімату, який можна зменшити із користю для економіки, пояснює Радіо Свобода директор київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Україна стала видобувати більше вугілля на заміну газу. А його видобуток супроводжується викидами метану з вугільних пластів
Олександр Тодійчук
«Україна стала видобувати більше вугілля на заміну газу. А його видобуток супроводжується викидами метану з вугільних пластів. Нині він через вентиляцію шахт йде в атмосферу, – наголошує експерт. – Газ можна виділяти або видобувати з пластів перед їхньою розробкою. Ідеться про 6 мільярдів кубічних метрів блакитного палива на рік, яке можна використовувати з меншою шкодою для довкілля».

Оскільки метан сприяє парниковому ефекту набагато більше, ніж вуглекислий газ, Олександр Тодійчук вважає припинення його викидів із шахт та сміттєзвалищ першочерговим завданням. Паралельно він радить державі стимулювати ширше використання рослинного палива та енергоощадні технології.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних стратегій. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG