Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Туреччині тривають третій день


Третій день поспіль у Туреччині тривають антиурядові демонстрації, в яких беруть участь десятки тисяч людей. Неспокійно в столиці країни Анкарі, Стамбулі та інших містах.

У Стамбулі було кілька годин відносного спокою, коли в суботу ввечері поліцейські спецпідрозділи були відкликані з місця наймасовіших виступів. Та вже в неділю поліція знову застосувала сльозогінний газ і водомети для розгону протестів.

Це сталося після того, як демонстранти рушили до офісів прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в Стамбулі і Анкарі, звинувачуючи його ісламістський уряд у зловживаннях.

За даними Турецької лікарської асоціації, за три дні протестів поранені близько тисячі людей у Стамбулі, ще 700 – в Анкарі. Уряд говорить, що потерпілих значно менше.

Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммер Ґюлер повідомив, що понад 1700 осіб були затримані, але більшість із них уже відпустили.

Європейські союзники Туреччини з альянсу НАТО та Сполучені Штати закликали уряд країни до стриманості.

Протести розпочалися в Стамбулі минулого тижня, коли демонстранти вимагали припинити будівництво в парку неподалік площі Таксім. Придушення поліцією цієї акції викликало масові протести проти голови уряду і його ісламістської Партії справедливості і розвитку.
XS
SM
MD
LG