Доступність посилання

ТОП новини

Грузинський прем’єр Іванішвілі стає Януковичем (світова преса)


Прага – Західні газети вважають, що лідери США і ЄС мають дати ясно зрозуміти владі прем’єр-міністра Грузії та мільярдера Бідзіни Іванішвілі, що наслідування політики президента України Віктора Януковича із вибірковим судовим переслідуванням очільників грузинської опозиції означатиме, що двері в НАТО і ЄС для Тбілісі можуть бути однозначно зачинені. Оглядачі також зауважують, що суперечка української опозиції зі владою президента Януковича щодо дати виборів столичної влади може стати головною причиною спалаху масових акцій протесту в Києві, котрі призведуть до старту президентської кампанії в Україні. Офіційний Київ, як висвітлюють західні газети, заспокоює ЄС щодо співпраці України з Євразійською економічною радою під егідою Москви.

Американська The Washington Post у редакційній статті пише: «Прем’єр-міністр Грузії орієнтується за східним часом», коли після успішних спроб підриву наслідків Помаранчевої революції в Україні, Москва намагається зірвати демократичні процеси в Грузії і схильна вітати судові переслідування владою мільярдера Бідзіни Іванішвілі своїх опозиційних опонентів із табору президента Міхеїла Саакашвілі, рушіїв Революції троянд 2003 року. Арешти владою Іванішвілі колишнього прем’єра Грузії Вано Мерабішвілі та членів його уряду на Заході схильні порівнювати з діями українського президента Віктора Януковича, котрий після перемоги на виборах 2010 року почав судові переслідування й ув’язнення лідерів української опозиції Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і багатьох інших. Тому впливова американська газета вважає, що вже «настав час для лідерів ЄС і також президента США Барака Обами, щоб дати ясно зрозуміти: якщо пан Іванішвілі продовжить судові переслідування своїх головних політичних супротивників, то двері для Грузії в НАТО і ЄС будуть зачинені».

Російська «Независимая газета» звертає увагу на початок під стінами Київради акції української опозиції під назвою «Революції робляться в столиці». Так громадські лідери відреагували на рішення Конституційного Суду України з рекомендацією перенести вибори мера Києва і Київради на осінь 2015 року, тобто, напередодні президентських виборів. Опозиція наполягає, що ці вибори в столиці необхідно проводити зараз, бо попередні вибори (дострокові) тут мали місце у 2008 році, коли ж місцеві вибори всюди в Україні проводилися у 2010-му – році президентських виборів. Експерти вважають, що продовження Верховною Радою терміну перебування київської влади поза визначений Конституцією термін є грубим порушенням головного закону. Влада ж боїться, що дочасний успіх опозиції на виборах у Києві, що прогнозується на сьогодні, може вплинути і на президентську кампанію 2015 року саме на користь опозиції. Тому деякі аналітики не виключають, що «ситуація в Києві призведе до масових акцій протесту, котрі стануть стартом президентської кампанії».

Польська Gazeta Wyborcza звертає увагу на те, як президент Янукович заспокоює з Києва лідерів ЄС тим, що «поглиблення співпраці між Україною і Євразійською економічної радою не перешкоджає у підписанні угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Про це Янукович сказав по телефону голові Єврокомісії Баррозу. Видання з Варшави також цитує прем’єр-міністра України Миколу Азарова, котрий минулої п’ятниці підписав у Мінську з Москвою спеціальний меморандум про перспективи отримання Києвом статусу спостерігача при Євразійській економічній раді під егідою Росії, наголосивши при цьому, що отримання Україною такого статусу означає посилення її співпраці з Митним союзом та з кожним із його членів: Росією, Казахстаном і Білоруссю. Газета з Польщі також нагадує про занепокоєння в ЄС таким зближенням Києва з Євразійським союзом Володимира Путіна, що може завадити підписанню угоди про асоціацію між Брюсселем та Києвом, котре було заплановане на листопад цього року на саміті ЄС у Вільнюсі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG