Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ розкритикувало Іран за «ходіння по колу» в ядерному питанні


Представник Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє слухає виступ Юкії Амано, Відень, 3 червня 2013 року
Представник Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє слухає виступ Юкії Амано, Відень, 3 червня 2013 року
Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Юкія Амано заявив сьогодні, що спроби розвіяти занепокоєння щодо ядерної програми Ірану так і не привели до поступу.

Виступаючи на засіданні ради директорів МАГАТЕ у Відні, він заявив, що переговори з Іраном на ядерну тематику вже тривалий час є «ходінням по колу».

Це засідання, що триватиме тиждень, як очікують, розгляне останній звіт МАГАТЕ про ядерну програму Ірану.

Цей звіт, оприлюднений минулого місяця, зокрема, засвідчив, що Іран далі розширив можливості збагачувати уран і зробив іще деякий поступ у ядерній програмі, зокрема, в напрямку будівництва нового ядерного реактору, здатного виробляти плутоній.

Переговори Ірану зі світовою спільнотою щодо його суперечливої ядерної програми тривають уже давно і досі безрезультатно.

Такі переговори окремо ведуть, із одного боку, МАГАТЕ, із іншого – група з шести держав: трьох членів ЄС (Великої Британії, Німеччини і Франції) і Китаю, Росії та США.

У світі побоюються, що ядерна програма Ірану має приховану мету створити ядерну зброю, і вимагають припинити цю програму. Іран заперечує це і відкидає вимогу, але доказів суто мирного, за його твердженням, характеру його ядерної програми, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG