Доступність посилання

ТОП новини

«3:0 на користь регіоналів. А що опозиція?» (Огляд преси)


Київ – У 117 населених пунктах минулої неділі відбулися позачергові місцеві вибори. Обирали здебільшого селищних і сільських голів. Серед найбільших і найважливіших міст, за які змагалися кандидати, – Ялта, Алчевськ, Берегове. Столиця, де Київрада і мер вичерпали термін своїх легітимних повноважень, теж могла брати участь у цьому процесі, але поки що не судилося. Тож, як зауважує газета «Україна молода», «полігоном», свого роду «тренувальним майданчиком» перед наступними президентськими виборами багато хто з експертів називав райцентр Васильків на Київщині. Тут змагалися кандидати від влади та опозиції, було найбільше спостерігачів, народних депутатів від протилежних політичних сил, «братків» і… на жаль, порушень. В усіх містах перемогли представники Партії регіонів. Як стверджує видання, якщо винні не будуть знайдені й покарані, цей досвід буде повторюватись і на виборах більш глобальних. Стаття називається «Без вкидань не обійшлося».

Про те, чому на виборах програла опозиція, розмірковує експерт газети «День». Він вважає, що у опозиції є дві серйозні проблеми. Перша – вона апріорі віддає регіони, які вважаються «чужими» для неї. В даному разі мається на увазі Алчевськ і Ялта. Однак опозиція має розуміти: постійно зосереджуватися на регіонах, де у них є найбільша підтримка, і намагатися бути політичною силою, яка б могла об’єднувати країну, не зовсім правильно. Друга проблема – це думка, що є регіони, де ніби опозиція має перемагати. Вибори у Василькові засвідчили, що з такими підходами, в тому числі щодо Києва, що, мовляв, ми переможемо, головне, щоб був єдиний кандидат від опозиції, перемогти не можна. Про це наголошується в матеріалі «3:0 на користь регіоналів. А що опозиція?».

Запровадження з квітня цього року податку на нерухомість, як переконує газета «Сегодня», вдарило не по власниках палаців, а насамперед по численних власниках хатин. Коли податкова почала застосовувати закон на практиці, з’ясувалося: ті, у кого кілька об’єктів нерухомості (наприклад, дві «гостинки»), зобов’язані платити державі за право володіти другим об’єктом нерухомості, незалежно від його площі. Тому що пільга з несплати поширюється тільки на один об’єкт. Водночас хороми з великою площею уникнули належного оподаткування.

Кумівство в міліції замінилося земляцтвом, стверджує «Газета по-українськи». Це, на думку експерта видання, сталося через те, що начальники в міліції призначаються за територіальним принципом. Виходить парадокс: людина служить на своїй малій батьківщині, пройшла всі етапи служби, має досвід, готова стати начальником, грамотна, і раптом – призначають когось, хто приводить свою команду. Такі тенденції негативно впливають на стосунки між співробітниками. Виконавці, оперативники налаштовані категорично проти свого керівництва, наголошує експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG