Доступність посилання

ТОП новини

Верховний керівник Ірану закликав кандидатів на президента не йти на поступки Заходові


Аятола Алі Хаменеї виступає в мавзолеї аятоли Руголли Хомейні в передмісті Тегерана, 4 червня 2013 року
Аятола Алі Хаменеї виступає в мавзолеї аятоли Руголли Хомейні в передмісті Тегерана, 4 червня 2013 року
Верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї заявив сьогодні, що наступний президент країни, хто б він не був, мусить не допустити «поступок Заходові».

За його словами, готовність декого з кандидатів на цю посаду піти на такі поступки є помилкою і не зможе розрядити напруженість навколо іранської ядерної програми.

Крім того, Алі Хаменеї, виступаючи з нагоди роковин смерті 1989 року засновника нинішньої ісламської держави в Ірані і її першого верховного керівника аятоли Руголли Хомейні, заявив, що «вороги Ірану» мають намір влаштувати заворушення під час президентських виборів 14 червня.

Хаменеї також заявив, що не підтримує нікого конкретно з восьми допущених до виборів кандидатів.

Минулого тижня один із кандидатів, радник Хаменеї з закордонних справ і колишній міністр закордонних справ протягом довгого часу Алі Акбар Велаяті закликав до «примирення зі світом» для того, щоб вирішити такі проблеми, як безробіття і високий рівень інфляції.

Попередні вибори президента Ірану 2009 року призвели до масових заворушень.

В Ірані президент є найвищим прямо обраним посадовцем, але не найвищим керівником країни: він є головою уряду, а також виконує протокольні функції голови держави, хоча ним не є. Реальну владу в ісламській державі має «керівник» («рагбар»; його часто називають «верховним лідером»), нині це аятола Алі Хаменеї – представник найвищого консервативного ісламського духовенства, обраний вузьким колом його колег і однодумців.
XS
SM
MD
LG