Доступність посилання

ТОП новини

Засновник Wikileaks боїться повторення долі американського солдата


Джуліан Ассанж (ліворуч) і Бредлі Меннінґ
Джуліан Ассанж (ліворуч) і Бредлі Меннінґ
Лондон – Британський уряд розглядає пропозицію Еквадору розпочати переговори про засновника організації Wikileaks Джуліана Ассанжа. Він отримав притулок в еквадорському посольстві у Лондоні і перебуває у стінах будівлі вже рік. Урядове повідомлення в Британії збіглося з початком військового трибуналу над американським солдатом Бредлі Меннінґом, якому загрожує довічне ув’язнення за те, що він передав Wikileaks величезну кількість таємної інформації.

Джуліан Ассанж посилається саме на загрозу суду в США, коли відмовляється виходити із еквадорського посольства у Британії.

Рядового Бредлі Меннінґа заарештували 2010 року під час його служби в аналітичному підрозділі військової розвідки в Іраку. Йому, серед іншого, приписують передачу Wikileaks відеозапису, що називають задокументованою зйомкою обстрілу американським гелікоптером групи людей в Іраку 2007 року.

Деякі з тих чоловіків, як виглядає, були озброєні. Проте стверджують, що в результаті обстрілу нібито загинули також беззбройні люди, діти і два журналісти агенції Reuters.

Захисники американського солдата запевняють, що він нібито не мав злісних намірів, а лише хотів боротися зі зловживаннями та з надмірним застосуванням сили.

Не виключено, що покарання Бредлі Меннінґа буде суворим. Саме цього боїться і Джуліан Ассанж.

У чотирьох стінах

Засновник Wikileaks тепер дає прес-конференції зі стін посольства Еквадору в Лондоні, де він отримав політичний притулок, і ховається вже рік.

Притулку він попросив тому, що боїться також затримання британською поліцією та видачі у Швецію, де проти нього висунуті звинувачення у сексуальних домаганнях.

Джуліан Ассанж завжди наголошував не лише на своїй невинності, а й на тому, що остерігається не шведського суду, а екстрадиції в Америку.

Британія та Еквадор мусять знайти вихід із ситуації, що склалася. Адже Ассанж не може вийти за стіни посольства. А британська поліція має наказ негайного його заарештувати за порушення судового рішення про видачу в Швецію. На спеціальне патрулювання витрачено вже близько 3 мільйонів фунтів стерлінгів.

Зараз є сподівання на візит у Лондон еквадорського міністра закордонних справ і його переговори з британським колегою згодом цього місяця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG