Доступність посилання

ТОП новини

Заступник Ердогана хоче зустрітися з організаторами протестів


Бюлент Аринч
Бюлент Аринч
Віце-прем’єр Туреччини Бюлент Аринч планує зустрітися з групою учасників антиурядових протестів, що шостий день тривають в цій країні.

Поліція застосувала водомети і сльозогінний газ сьогодні вранці, щоб розігнати демонстрантів у Стамбулі й турецькій столиці Анкарі, які вимагають відставки прем’єра Реджепа Тайїпа Ердогана.

Ердоган наразі перебуває за кордоном, і Аринч погодився сьогодні провести переговори з організаторами протесту проти планів знести парк поблизу стамбульської площі Таксім, з якого почалися антиурядові виступи. Водночас він відмовився зустрітися із групами мітингувальників, яких звинуватив у провокуванні насильства.

На площі Таксім у Стамбулі залишаються тисячі людей. Кореспондент Радіо Свобода Ґленн Кейтс вранці інформував з площі: «Демонстранти, переважно молоді люди, повідомили мені, що почуваються зрадженими урядом, який ігнорує їхні інтереси. Вони кажуть, що не будуть задоволені, поки прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган не визнає їхнього права брати участь в ухваленні політичних рішень».

Демонстранти звинувачують Ердогана і його ісламістську Партію справедливості й розвитку у відступах від принципів світської держави. Зокрема, вони наводять приклади послаблення заборони на носіння хусток жінками в державних установах, а також нещодавні обмеження на продаж алкоголю і заборону на рекламу алкоголю.

Водночас турецький прем’єр критикує мітингувальників і заявляє, що протести організували «екстремісти».

Внаслідок протестів і сутичок поліції з демонстрантами з п’ятниці в Туреччині загинули щонайменше двоє людей, сотні були поранені.
XS
SM
MD
LG