Доступність посилання

ТОП новини

Стамбул: на площі Таксім не тільки протестують, а й займаються йогою


Прага – Стамбул – Середа стала вже шостим днем протестів у Туреччині, які розпочалися наприкінці минулого тижня спершу з виступів протипланів будівництва на місці парку Таксім-Ґезі біля площі Таксім у Стамбулі, а потім переросли у демонстрації по всій країні. Тепер висуваються вже політичні вимоги, зокрема, відставки уряду прем’єр-міністра Реджепа Тайїпа Ердогана, вихідця з ісламістських кіл, а також припинення ісламізації Туреччини.

У середу увечері на площі Таксім зібралися тисячі представників профспілок, які теж вимагали відставки уряду.


Студенти і представники профспілок приєдналися до протестів у Туреччині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про перебіг подій на площі Таксім розповів кореспондент Радіо Свобода Ґленн Кейтс, який зараз перебуває у Стамбулі. За його словами, серед протестувальників – багато молоді. Є також представники багатьох інших груп, зокрема, представники комуністичної партії, різних громад.

– Пане Кейтс, ЗМІ цими днями повідомляють, що влада звинувачує соціальні мережі у сприянні протестам. Яку роль відіграє інтернет у підтримці цих протестів, на ваш погляд?

– Ви знаєте, коли ці протести починалися, вони про це ніде не повідомляли. Був на телебаченні документальний фільм про Гітлера, був документальний фільм про пінгвінів, але нічого про протестувальників. Тому був тільки один спосіб – знайти інформацію про протести у Твіттері і Фейсбуці. Через це Ердоган казав, що на Твіттері тільки чутки розповсюджуються. Але протестувальники говорять, що Ердоган сам повинен з ними розмовляти, що він має вибачитися за те, що поліція використовувала силу. Багато протестувальників також кажуть, що в разі, якщо не буде такого вибачення Ердогана, вони продовжуватимуть протести.

– Які перспективи цих протестів, чи піде уряд Ердогана на поступки?

– Є різні думки. Не всі думають, що він піде. У нього є велика підтримка серед його партії, тому люди не розраховують на те, що він скоро залишить посаду. Вони просто хочуть, щоб він вислухав їхню думку. Наприклад, я зараз в такому районі, де багато людей підтримують Ердогана, вони кажуть, що він покращує економіку, що він зробив багато хорошого за останні 10 років і, виглядає, що багато людей у цій країні теж так вважають.

– Що заплановано на сьогоднішній вечір, як це все виглядає – чи змінюється сценарій виступів від вечора до вечора?

– Щовечора те саме, на площі відбувається і дискотека, і йога, і барбек’ю, і так далі. Сьогодні, думаю, буде як і вчора. Звичайно, кожної ночі постає питання, що буде робити поліція? Вчора було майже спокійно. Звичайно був деякий непорядок на вулицях поруч із площею. Зараз протестувальники будують барикади, вони хочуть захистити цим площу від поліції.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG