Доступність посилання

ТОП новини

Анекдот про єврея: у Києві стартував Тиждень ізраїльського кіно


Київ – У столиці розпочався Фестиваль ізраїльського кіно. Відкрив його фільм Джозефа Седара «Примітка» – володар Каннської Золотої пальмової гілки за найкращий сценарій. Усього глядачі зможуть подивитися 5 стрічок, а кінопокази відбудуться також в Одесі, Вінниці та Чернівцях. Фестиваль присвячений 65-річчю держави Ізраїль, і, як обіцяють організатори, окрім кіно, на українців чекає ще й музика.

«Примітка» – це зворушлива і подекуди смішна історія про сім’ю та амбіції. Джозеф Седар розповідає глядачам такий собі анекдот про батька й сина, які є конкурентами у спільній справі. Обидва вони досліджують Талмуд, і учень виявився талановитішим за свого наставника. Однак несподівано батька номінують на дуже престижну наукову премію, і родинні перипетії стають очевидними.

Є такі фільми, які справляють враження так, наче тобі на голову падає важкий предмет
Олексій, один із глядачів, ділиться враженнями: «Це кіно для мене, певно, про жертовність. Є такі фільми, які справляють враження так, наче тобі на голову падає важкий предмет. Я думаю, що це не таке кіно. Воно не вражає одразу, воно більше подібне до бомби уповільненої дії».

Після кіно буде музика – заступник посла Ізраїлю

Одним із організаторів Тижня ізраїльського кіно став кінофестиваль «Молодість». Денис Нікітенко, програмний директор «Молодості», розповідає:
Це логічне продовження низки географічно орієнтованих фестивалів, які ми провели за останні півроку
Денис Нікітенко

«Фестиваль ізраїльського кіно – це логічне продовження низки географічно орієнтованих фестивалів, які ми провели за останні півроку. Він дуже важливий для нас, тому що він представляє фільми-призерів Каннського фестивалю, фестивалю «Санденс», а також стрічки, номіновані на «Оскар».

Окрім цього, у програмі Тижня ізраїльського кіно також є один документальний фільм спільного виробництва Ізраїлю, США та України. Це стрічка «Хава Нагіла» режисера Роберти Ґроссман про історію однієї з найвідоміших єврейських пісень.

Фестиваль – це лише один із заходів, присвячених 65-річчю держави Ізраїль, розповідає заступник посла Ізраїлю в Україні Іцхак Кармель Каган. За його словами, кінематографом вони не обмежаться. «Ми підготували до цієї дати культурну програму. Зокрема, у нас буде спільний джазовий фестиваль, ми запросили ізраїльтян та американців. Буде кілька концертів у Києві, Одесі та Сімферополі», – каже він.

Фестиваль ізраїльського кіно триватиме до 11 червня. Програму можна переглянути на сайті кінотеатру «Київ».
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG