Доступність посилання

ТОП новини

Мерилін Монро – 50 років після смерті жива жінка, не богиня


Прага – У ці дні, коли звідусіль у світі лунають тривожні новини: паводок у Європі, демонстрації в Туреччині, громадянська війна в Сирії, вибухи тут і там, так хочеться чогось прекрасного! Ось це «прекрасне» мені вдалось побачити у драматичному водяному супроводі в Празі: ми буквально «поплили» на виставку Мерилін Монро у час найбільшої повені.

Зараз ловлю себе на тому, що вже кілька днів постійно повертаюсь до неї думками. Щось таке вдалося зробити цьому музеєві в сенсі атмосфери і в сенсі відчуття присутності в житті цієї, як виявляється, живої жінки – не богині, не зірки, а людини, яка була «така, як ми», та все ж трохи інша...

У кожній залі лунають інші звуки супроводу: десь чути музику з фільму «Ніагарра», яка наповнює тебе тугою, десь – чуєш спів ММ із «У джазі тільки дівчата», десь – голос президента Кеннеді, який дякує за привітання до свого дня народження, а потім виходить ВОНА і протягує своє «історичне» Happy Birthday, Mister Pre-si-dent… І там же екран, на якому відразу все бачиш – як це було, і тут же стоїть манекен із цією сукнею кольору шампанського, розшитою стразами (помацати не дають, але роздивитись можна зблизька).

В іншій залі – чуєш також її голос і бачиш, як вона розповідає про свою професію. Можна сісти і, розглядаючи це відео, уважно послухати її розповіді. Можна подивитись на помітки, зроблені рукою Мерилін на текстах ролей, і побачити, як багато і вдумливо вона працювала над різними деталями...

У кожній залі, які схожі на лабіринти, є своя музика і свої відео: ось вона виступає перед величезним натовпом американських солдатів, ось вона у фільмі про діаманти... Тут же і сукня з цієї стрічки, яку вже кілька разів спробували «перешити на себе» інші зірки (наче справа була в сукні...). Взагалі-то сукні, яких тут півсотні, насправді виглядають не так, як у фільмах, адже вони висять на манекенах, а у манекенів немає тіла Мерилін, воно неповторне. На нього більш схожі класичні фігури, які також стоять на помостах саме у тих позах, в яких фотографували Мерилін найвідоміші фотографи світу. Фотки з обкладинок журналів, календарі також всі там – в іншій залі, з іншим голосовим супроводом... Є кілька світлин, де вона ще зовсім «чемна дівчинка», але більше тих, де Мерилін «секс-символ» – яким і судилось їй залишитись в пам’яті багатьох.

Крамниця Salvatore Ferragamo в Празі помістила на свої вітрини фотки з виставки.

Справа в тім, що всі мешти, які виставлені на показ (30 пар!) – від Ferragamo, і ця фірма є одним зі спонсорів дійства. У мене було бажання зняти кожен об’єкт окремо, але після третього кадру підійшов чемний пан і попросив: «Пані, більше не знімати». Ось тому залишились тільки три кадри: бірюзові мешти-мокасини (єдині не на підборах), плакат-календар і нотатки фотографа про роботу з Мерилін.
Якщо вам доведеться побувати на цій виставці, зверніть увагу і на яскраво синю трикотажну сукню з довгими рукавами: під лівою рукою є пляма від деодоранта, яку напевно не вдалося відчистити, а може, власне, залишили навмисне – мені, наприклад, вона довела, що Мерилін була не богинею, а живою жінкою...

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG